Sul spiser mat

Lærer å utnytte egne ressurser

NLM Indonesia driver et Digni-støttet prosjekt der man jobber med underernærte barn. Der er "Sul", som ikke er like aktiv i leken som andre barn i samme alder.

Etter å ha vært på et landsbymøte hvor medarbeidere fra NLM delte om utbredelsen av kronisk underernæring hos barna i landsbyen, kjenner “Muda” at hun er urolig.

   

Ikke like aktiv

Gutten hennes, «Sul», som snart er 2 år, veier bare rett over 8 kg og er ikke like aktiv i leken som de andre barna på hans alder.

Under landsbymøtet forteller NLMs prosjektstab om et program de driver for underernærte barn i landsbyen. 

   

Var annerledes

Muda bestemmer seg for å bli med på disse samlingene som går over 10 dager i strekk. I begynnelsen trodde jeg bare at vi kom til å få utlevert mat, forteller Muda, men så viste det seg at det var veldig annerledes enn jeg hadde trodd.

På samlingene lærte jeg hvordan jeg kunne tilberede næringsrik mat for Sul med de ingrediensene som er tilgjengelig i landsbyen. Jeg lærte hva som var passelige porsjoner og hva jeg kunne gjøre for at maten skulle bli ekstra næringsrik.

I tillegg lærte jeg om barns utvikling og hvordan vi kunne kunne stimulere dette gjennom sang og lek.

    

Gikk opp mer enn forventet

Etter 10 dager med samlinger følte Muda at hun hadde lært veldig mye nyttig. I tillegg var hun veldig oppmuntret over å se at Sul hadde begynt å legge på seg.

Dersom et barn legger på seg 200 g i løpet av de 10 dagene, anses det som tilfredsstillende. I Sul sitt tilfelle, gikk han opp hele 500 g i løpet av de 10 dagene han var med på samling.

Muda begynner flittig å innføre hjemme de tingene hun hadde lært. Hun tilbreder mat som er næringsrik og variert og bruker tid med Sul til sang og lek.

    

Aktiv og tilfreds

Da NLM kommer på besøk 2 mnd etter den siste samlingen, har Sul lagt på seg hele 1.2 kg siden han ble med på programmet, og han regnes ikke lenger som undervektig.

Muda er så stolt og glad. Hun forteller at ikke bare har Sul fått bedre matlyst og har begynt å legge på seg.

Nå er Sul også mye mer aktiv i lek med de andre barna i landsbyen. Han har begynt å holde i blyanten selv, bretter papir og går ofte rundt og synger sanger. 

    

Muda er veldig takknemlig for at hun ble med på programmet for underernærte barn i landsbyen. Hun er også blitt en ressursperson for å motivere andre mødre til underernærte barn.

Utsending i Indonesia