Muslimske menn i bønn i gate

Leter etter sannhet

Samfunnet her endrer seg veldig nå under ramadan. Mange blir mer opptatt av trosutøvelse – og mange er åndelig søkende.

Vi er noen dager inn i ramadan, som er muslimenes fastemåned. Å faste fra soloppgang til solnedgang i hele denne måneden er en av de fem søylene i islam. Måneden avsluttes med en feiring som kalles Eid al-Fitr.

Samfunnet endrer seg veldig denne måneden. Alle restauranter og kafeer er stengt på dagtid, offentlige kontorer endrer åpningstider, skoledagene er kortere og folk er ute til langt på natt.

 

Mye mat – om kvelden

Til tross for at det er en fastemåned, spises det mye mat under ramadan. Dette er fordi hver kveld når fasten brytes med måltidet «iftar», er det stor fest og mye mat lages. Derfor går også matvareprisene opp denne måneden og gjør det vanskelig for mange som allerede sliter med å få endene til å møtes.

Det er også tradisjon for å gå på besøk og ønske hverandre god ramadan: «Ramadankom Mabrouk». Da serveres det masse godsaker, og spesielt vi utlendinger får virkelig oppleve gjestfrihet, som er en viktig del av kulturen her.

 

Gode gjerninger

I ramadan prøver mange å være ekstra fromme. Mange som vanligvis ikke går mye i moskeen, vil gjøre det denne måneden. Det samme gjelder å gjennomføre de fem daglige bønnene. I tillegg er det mange som prøver å gjøre ekstra mange gode gjerninger.

Det er vanlig med innsamlinger av mat og utstyr til fattige familier. En venn sa her at hun prøver å unngå å banne når det er ramadan. Det er en tanke om at de gjerningene du gjør og de bønnene du ber under ramadan har ekstra stor kraft. Derfor er det mange som prøver ekstra hardt denne måneden.

     

En tid for åndelig søken

Vi hører fortellinger om muslimer som har drømmer om Jesus spesielt i ramadan. Dette er en tid hvor mange tenker ekstra på åndelige spørsmål og som leter etter sannhet.

Vær med og be om at våre muslimske venner skal finne Sannheten. Og vær med og be om at vi må få ekstra mulighet og kraft til å dele i denne tiden.

Utsending i Nord-Afrika