Søyler

Dramatisk historie – og ny vekst

Skjulte skatter i eldgammel historie, eller kanskje ikke fullt så skjulte? Eller – gammel gjenbruk?

Selv om store deler av jobbdagen min er foran PC-en, er jobben min ikke alltid på kontorstolen, heldigvis, og det er jeg glad for.

Jeg får lov til å reise rundt og se på og lære om mye av det flotte dette landet har å by på. For jeg skal videreformidle og vise dette til folk som kommer på tur hit.

   

Dramatisk og fascinerende

Noen ganger er det forferdelige ting som har skjedd på en plass – som den gangen mange hundre kristne ble drept fordi de måtte velge hvem de trodde på, Allah eller Gud. Nå står det en svær moske der, og lokalbefolkningen vet nok ikke om historien til disse kristne.

Andre ganger er det utrolige kunstverk eller bygg som får meg til å måpe – hvordan kunne de lage alt dette uten de maskinene og hjelpemidlene vi har i dag? Som å bygge svære bygninger av gigantiske steiner.

Kors i bakken
Livets vann:Dåpsbasseng i en kirkeruin. Privat

Spor fra urkirken

Jeg har nå flere ganger sett gjenbruk av gamle steiner eller deler av ruiner. På en rasteplass har de brukt romerske søyler, det samme har de gjort på ei strand. I en moske er det også blitt brukt en romersk søyle, som det er tydelig om man ser etter og finner korset, at har blitt tatt fra en plass hvor det en gang var en kirke.

Av og til tenker jeg at det er fint å se at gamle ting blir brukt, samtidig som jeg tenker at «oj, burde ikke dette heller vært restaurert eller vist på et museum?». Men tenk så flott da, at det i hvert fall i én moske er et kors.

Benker og romersk søyle
Gjenbruk:Fra romerriket til rasteplassen. Privat

Ny vekst

Det er litt rart å tenke på at i et område hvor det en gang bodde mange kristne, og hvor kirken var tydelig til stede og hadde en viktig rolle i den vestlige verden, er det nå totalt annerledes med moskeer i hvert eneste nabolag og lover som sier at det er forbudt å konvertere fra islam.

Likevel er det vekst, og folk er nysgjerrige. Til og med når de vet at livet som etterfølger av Kristus ikke kommer til å være en dans på roser.

Romerske søyler på strand
Romersk bad:Romerske søyler tåler både vær og vind. Privat

 Skrevet av "Mona", utsending i Nord-Afrika.

Utsending i Nord-Afrika