Bebyggelse i utkanten av Hawassa med utsikt over innsjø, innklipp av rundkjøring i bysentrum

Hawassa – vår nye hjemby

Det er godt å kjenne at vi trives der vi bor – og enda bedre å vite at vi er her fordi Gud har plassert oss her, og at han har styringen.

Jeg og mannen min kom tilbake til Etiopia 4. september, etter en lang ferie i Finland. Vi ble tre netter i hovedstaden Addis Abeba før vi kjørte til Hawassa tirsdag 7. september – for vi ville gjerne komme oss dit før etiopisk nyttår, som i år var 11. september.

Det var godt å komme tilbake! Allerede dagen etter ankomst kom hushjelpen vår på besøk og ga oss hver vår nyttårsblomst. Vi trives godt i hjemmet vårt her på tomten til Tabor College.

 

Misjonsskole og hjem

Tabor College er en av Mekane Yesus-kirkens høyskoler, og den eneste med missiologisk studieretning. Min mann, Magnus, underviser i missiologi, og jeg får blant annet gi støtteundervisning i engelsk.

Høyskolen ble grunnlagt i 1968. Staten tok over skoletomten i 1983, mens Etiopia var under kommunistisk styre, og Mekane Yesus-kirken fikk den først tilbake i 2001. I 2003 startet man så opp igjen, først med videregående skole, og så i 2005 var Tabor Seminary, som Tabor Evangelical College den gang het, også i gang igjen.

I nærheten av Tabor College ligger Misjonssambandets ferieplass, plassert ved foten av Taborfjellet, med utsikt over Hawassasjøen. Vi fikk gleden av å bo på ferieplassen da vi besøkte byen forrige jul – men det ble siste gang, for i disse dager blir den overført til Mekane Yesus-kirken.

 

Gatelangs med Bibelen

Før vi reiste ut til Etiopia første gang høsten 2020, leste jeg litt om vårt kommende hjemsted. Hawassa er en av Etiopias største byer, med 3-400 000 innbyggere. Byen er hovedstad i Sidama-regionen, som i 2020 ble en selvstendig region med eget flagg (grønt, blått og rødt) – og det er også sidama som er den største etniske folkegruppen i byen. Det vanligste språket er amharisk.

Før vi flyttet hit, hadde vi hørt at gatebildet på søndager var preget av mennesker på vei til kirken med bibel i hånden. Da vi kom hit, kunne vi konstatere at det stemmer. Omtrent 62 prosent av innbyggerne i Hawassa er protestanter, og selv pleier vi å gå i en kirke i nærheten av der vi bor. Gudstjenestespråket er amharisk, så vi forstår bare et og annet ord her og der. Men i lovsangen og bønnen kan vi delta selv om vi ikke forstår alle ordene.

 

Frodig og vakkert

Klimaet er behagelig, såkalt subtropisk høylandsklima – Hawassa ligger nær ekvator, men 1700 meter over havet. Dermed varierer temperaturen mellom 10 og 30 grader, noen ganger har det til og med vært ned i -2 grader i desember, og det varmeste som har vært målt, er 33 grader.

I hagen vår vokser det både papaya, pasjonsfrukt og bananer. Dyrelivet er rikt, vi hører fuglesang på dagen og hyenene på natten. Noen dager kommer det apeflokker til hagen vår og forsyner seg av frukten. Små øgler piler rundt på trappen vår, og en dag fant vi en skilpadde i hagen da vi kom hjem.

Etiopia er kjent for sine gode løpere. Også her i Hawassa kan man se mennesker løpe langs veiene på morgenen, før det blir for varmt. Vi pleier å løpe noen ganger i uken selv også. Ifølge internett er de to mest utøvde sportene i Hawassa fotball og svømming.

 

Med Jesus i førersetet

Vi trives godt i vår nye hjemby, og vi ser frem til å bli kjent med nye mennesker.

Før vi reiste ut, sa en ung kvinne i menigheten til meg: «Gunilla, du vet vel at det ikke er dere som tar Jesus med til Etiopia – det er Jesus som tar dere med dit!»

Det er godt å vite at vi er her fordi han vil det, og vi får lov til å følge ham og se hva han gjør.

Vær velsignet der du er!

Godt nytt etiopisk år 2014, som begynte den 12. september 2021.

 

Gunilla Riska

Finnish Lutheran Overseas Mission (FLOM)

Utsending i Østlige Afrika