Venner samlet i skumring

Definer kjærlighet

Da de lokale ungdommene utfordret meg til å definere kjærlighet, var det vanskelig å finne de rette ordene. Men kanskje har jeg likevel fått svare – gjennom hvordan kona mi og jeg lever sammen.

Under ramadan i år fikk jeg være med og bryte fasten med mine venner. Vi fylte opp bilen med forskjellig mat og drikke og dro på fjellet for å bryte fasten sammen.

Dette var en fantastisk kveld, og vi endte opp med å spille “flasketuten peker på”. Den som flaska “pekte” på fikk et spørsmål av den forrige personen flaska hadde “pekt” på. Vi var både gutter og jenter på fjellet denne kvelden. Spørsmålene som kom var gode, ofte moralske dilemmaer, og de prøvde sette hverandre på prøve.

Plutselig endte flaska på meg, og jeg fikk spørsmål fra en av jentene. Definer kjærlighet.

   

Vanskelig å finne de rette ordene

For et spørsmål! Her har jeg jo virkelig mulighet til å vitne. Jeg ville si så mye, men jeg var dårlig forberedt og slet med å finne de rette ordene.

Jeg endte opp med å si noe om at kjærlighet for meg er å elske og støtte sin kone i alt hun gjør alle dager, gode og mindre gode, og noe om å sette sin kones behov foran egne.

De syntes det var et bra svar. Jeg syntes ikke det, og var misfornøyd med svaret. Like etter pakket vi sakene våre og dro da vi oppdaget at vi var omringet av 10 hyener.

  

Hverdagsvitner

I ettertid har vi hatt besøk av disse ungdommene en del ganger, og da har ofte både jeg og min kone vært til stede.

Det er mest gutter som kommer. Av og til har vi spillekveld, andre ganger sitter vi bare og prater. De er også svært musikalske og synger gjerne sammen med min kone, og de virker veldig trygge på henne.

For litt siden fikk jeg være med på flasketuten peker på igjen. Da fikk jeg et nytt spørsmål fra en av guttene.

“Jeg ser hvordan du og din kone lever sammen, og jeg ser at det er godt. Jeg vil ha det samme. Hvordan valgte du henne?”

Yes, tenkte jeg. Jeg klarte kanskje ikke svare på hva kjærlighet er sist gang, men kanskje jeg og kona har fått lov til å vise det.

  

Vitne uten ord

Mange av disse ungdommene snakker bare morsmålet sitt, og siden jeg ikke er så veldig god til å snakke det enda, er nok dette en av de beste måtene for oss å være lys i mørket her. Jeg er takknemlig for at jeg får lov til å være her og prøve å være et lys.

Hadde jeg fått muligheten til å definere kjærlighet på ny, hadde jeg nok gått for dette bibelverset:

Kjærligheten er tålmodig, kjærligheten er velvillig, den misunner ikke, skryter ikke, er ikke hovmodig. Kjærligheten krenker ikke, søker ikke sitt eget, er ikke oppfarende og gjemmer ikke på det onde. Den gleder seg ikke over urett, men har sin glede i sannheten. Kjærligheten utholder alt, tror alt, håper alt, tåler alt. Kjærligheten tar aldri slutt. «…» 1. Kor 13, 4-8.

   

Vi ber om at Gud må fylle oss med denne kjærligheten, slik at vi kan vise den til dem vi omgås. Vi ber om at Gud skal fortsette å bruke oss, og at han skal vise at han er kjærlighet.

Utsending i Østlige Afrika