Mann står med ryggen til i snødekt landskap

Lærer opp lokale kristne ledere

Det er gjennom relasjoner og folk som vitner med livet sitt at evangeliet sprer seg i Sentral-Asia. Men mange kristne må reise bort for å finne arbeid. Derfor trengs det flere lokale kristne ledere.

Mens vi kjørte nedover veien i snøværet, fortalte «Akmal» meg historien sin. Han hadde bestemt seg for å sitte på med meg, siden han hadde lang erfaring med å kjøre på sånt føre. Det var årets første snøfall i fjellene, og veiene var ikke blitt strødd med verken salt eller grus enda.

Mens han veiledet meg nedover bakkene, begynte han å fortelle. I hjembyen sin var han kjent for å drikke tungt og være en kamplysten type. Han så definitivt ut som en mann du ikke ville havne i krangel med. Han tilbrakte dagene i basaren, hvor han solgte varer fra en bod.

Av en eller annen grunn begynte en dame som solgte grønnsaker i naboboden å prate med ham. Gradvis delte hun de gode nyhetene, evangeliet, med ham.

 

Fra kamp til overgivelse

Akmal hadde aldri vært religiøs, men stridslysten som han alltid var, kunne han ikke godta dette. Så han begynte å lete etter svar. Først leste han i koranen, men den stemte liksom ikke. Han spurte religiøse folk om hjelp til å forstå de tingene han tvilte på, men svarene var ikke gode nok. Til slutt ga han opp kampen og overga seg til den kristne troen.

Til å begynne med ville ikke kona og barna akseptere valget hans. Kona klagde og kranglet stadig vekk. Men litt etter litt så barna hvordan faren endret seg, og de tok også imot de gode nyhetene om Jesus. Etter en stund måtte også kona innrømme at Akmal var totalt forandret, og ikke lenge etter aksepterte også hun den nye troen og ble en etterfølger.

Det er svært ofte slik evangeliet sprer seg her i Sentral-Asia – gjennom nettverk av familier, venner og bekjente. Når mennesker får livet totalt forandret og forteller om troen sin, er det et vitnesbyrd med stor sprengkraft.

 

Ønsker flere lokale ledere

I dag hadde Akmal vært på en ledersamling i regionen der han bor. De kristne lederne i landet ønsker å prioritere tid til å trene opp flere nye ledere, og derfor reiser de en ofte en eller to ganger i måneden til de ulike regionene, selv om det kan være 6-12 timers reisevei. De oppmuntrer og underviser de troende, og noen ganger deler de også evangeliet med folk som ikke har hørt.

Kirkelederne ser viktigheten av å trene opp lokale ledere, folk som bor i området fast og daglig kan hjelpe det kristne fellesskapet å vokse.

Men det er mange utfordringer. Blant annet har folk som Akmal få muligheter til å finne arbeid. Selv tilbringer han mesteparten av året i et annet land, hvor han jobber og sender penger hjem. Derfor er det så viktig å finne løsninger som gjør at flere modne kristne kan bli boende i lokalsamfunnet sitt.

 

Trenger forbønn

De kristne lederne kjenner på et kall til å få plantet en husmenighet i hver eneste by og landsby i landet. Derfor har de en visjon om å få med seg lokale kristne ledere i alle regioner.

Vær gjerne med og be om at mange av de kristne som ser seg nødt til å flytte til hovedstaden eller utlandet, heller kan finne seg arbeid i nærområdet. Be også om at kirkelederne må fortsette arbeidet med å tilby bibelundervisning og disippeltrening. Og be for de mange som fortsatt ikke kjenner de gode nyhetene om Jesus, at de må få oppleve evangeliets livsforvandlende kraft!

Utsending i Sentral-Asia