Kvinne fra andesfjellene

Meningsfull undervisning i Andesfjellene

− Vi er så glade for at dere kom og delte viktig undervisning med oss og var sammen med oss som kristne brødre og søstre fra den andre side av verden. Vi er en stor familie i Kristus.

Dette sa Maria til oss, etter vi hadde vært tre dager i kirken i landsbyen hennes, Crucero, som ligger på 4200 m.o.h. i Andesfjellene.

 

Tre gode uker

Vi har besøkt og undervist i to landsbyer; Moho og Crucero, samt den store byen Juliaca i nesten tre uker. Det har vært en fantastisk opplevelse for oss å få være der og å få dele viktig undervisning om ekteskapet på et bibelsk fundament. Vi har også fått talt, undervist ungdommer om seksualitet og gode grenser, og vi har fått spist og snakket med våre brødre og søstre i høylandet. Det gjorde inntrykk å se livsvilkårene mange lever under. Det er mange som ikke har varme i huset, innlagt vann eller særlig mye møbler. Vi var heldige som fikk smake mye lokal mat, og spesielt chuño, som er en slags frysetørket potet samt andre poteter.

Den lutherske kirke i Peru har mange kirker i de små landsbyene i høylandet. Mange steder er det de gifte, litt eldre kvinnene, som deltar på gudstjenestene. De var kledd i deres nasjonaldrakter med hatter fra der de kommer fra og store skjørt og mange lag med tepper for å holde seg varme. Mennene deres jobber i minene og er derfor ofte langt borte fra hjemmet. Disse kvinnene passer på familiene sine, på jordstykkene sine og at de kommer seg i kirken.

Lise og Fredrik Bergren Smidt underviser i Juliaca
Lise Berggren Smidt

Fornyet håp

Gudstjenestene vi fikk være med på var meget gjenkjennelige da de bygger på den lutherske tradisjon, noe vi kjenner igjen fra våre egne sammenhenger med Jesus i sentrum. Det var likt, men likevel veldig forskjellig da sangene er på deres språk, quechua og aymara og med mandolin i bakgrunnen.

Flere av stedene vi var måtte vi ha oversettere når vi talte og underviste da mange ikke kunne godt nok spansk. Det var mange lange taler og bønner og de bruker alltid Salme 51 som syndsbekjennelse. Det var veldig kaldt i kirkene deres og etter lange (3 timers) gudstjenester var vi kalde på tærne og fingrene, men varme i hjertene.

Misjonens arbeid i Sør-Peru er meningsfullt, og vi fikk se at det er viktig at vi reiser til de mindre stedene for å dele tro og liv med disse menneskene. Det skaper fornyet håp i deres tro.

 

Skrevet av Lise Bergren Smidt, utsending for Misjonssambandets danske søsterorganisasjon, Luthersk Mission (DLM).

Utsending i Sør-Amerika