Motorsykkel i ørken

15 000 km på to hjul

Misjonær Sigfred Kiplesund kjører tur/retur Elfenbenskysten på motorsykkel før han fra høsten skal arbeide i landet.

– Å kjøre motorsykkel er en helt fantastisk måte å reise på. Du får med deg lukter og være nært på folk og dyr, sier Sigfred Kiplesund (54) på telefon via intercom i hjelmen.

 

Veien som forsvant

Han kjører med motorsykkelen en av de siste etappene i Frankrike på en eventyrlig reise fram og tilbake fra Stjørdal, øst for Trondheim, til grensen mot Elfenbenskysten. Reisen begynte 15. juni med to av barna, to motorsykler og en stor SUV.

– Vi valgte gamle motorsykler uten mye elektronikk slik at vi lettere kunne få hjelp langs veien. Men det har ikke vært nødvendig – vi har sluppet unna med to punkteringer på ruten, sier Kiplesund.

Og det er litt av en rute. Gjennom land som Spania, Marokko, Mauritania og Senegal, estimerer Google ruten til å være cirka 8 500 kilometer én vei (inkludert ferger). Kiplesund anbefaler derimot ikke å følge karttjenesten slavisk.

– Google maps viste oss på en vei i ørkenen i Mauritania som bokstavelig talt bare rant ut i sanden. Det gjorde at vi brukte veldig mye tid på å komme oss til Mali-grensen, forteller han.


Varme og krasj

Han forteller også om utfordringer med overoppheting når gradestokken viste opp mot 45 grader.

– Vi drakk veldig mye vann og helte vann på både hodet og klær med jevne mellomrom. Så prøvde vi å ha en stopp midt på dagen mens sola steker som verst, sier Kiplesund.

Målet for reisen var egentlig Elfenbenskysten hvor NLM har hatt arbeid siden slutten av 80-tallet. Men så langt kom de dessverre ikke.

– Vi hadde hørt at det var mulig å få visum på grensen mellom Mali og Elfenbenskysten, men det var det tydeligvis ikke. Ettersom vi allerede var litt etter tidsplanen, ble vi derfor i Mali hvor vi fikk sett en del av NLMs arbeid i det landet, sier han.

Motorsykkeltrøbbel
Utfordrende:Overoppheting og flate dekk ble noen av utfordringene Team Kiplesund måtte håndtere. Privat

Men den mest dramatiske opplevelsen skjedde i nesten 100 kilometer i timen.

– Det kom en bil i høy hastighet forbi meg. Jeg og sønnen min lå 15-20 meter fra hverandre da den plutselig skrenset inn i autovernet mellom oss. Jeg måtte kaste meg på bremsen mens bilen snurret og slo mellom midtrabatt og autovern. Jeg vet ikke om den var en halv meter eller en meter fra meg, men jeg var sikker på at det var min siste time. Heldigvis gikk det godt, sier han.

 

Pendler til Elfenbenskysten

Dermed håper han å ankomme Norge på torsdag 6. august og Stjørdal dagen etter. Det er ikke første gangen han ankommer Trøndelag fra Vest-Afrika på motorsykkel.

– I 2001 kjørte vi hjem fra Elfenbenskysten, og derfor ville vi kjøre tur-retur denne gangen, sier Kiplesund.

Den gangen avsluttet de misjonærtjenesten i landet på grunn av politiske uroligheter. Nå skal han ganske snart sette seg på flyet for å ta en litt raskere rute tilbake til landet.

– Jeg reiser i september og skal pendle mellom Norge og Elfenbenskysten to måneder av gangen for å arbeide med evangelisering, forklarer Kiplesund.

Det skal han i første omgang gjøre i ett år mens kona studerer i Norge.

LES OGSÅ: NLM i Vest-Afrika

– Jeg gleder meg veldig til å få lov til å være med i aktiv tjeneste ute – det har stått mitt hjerte nærme. Jeg er veldig takknemlig for å få denne muligheten nå. Så gjør vi en vurdering om ett år hvordan dette fungerer for alle parter, sier Kiplesund.