Familien Johansen

En god start på dagen

På TeFT familie i Kenya lærte jeg å sette av tid hver morgen til bibel og bønn i fellesskap med mannen min. Det har vært til stor velsignelse for hverdagen i Norge.

Jeg har mange ganger tenkt og misunt alle som snakker om at de fikk en stor åndelig opplevelse – et virkelig møte med Gud, med stor M.

Jeg har hatt en stabil og god oppvekst og har ikke hatt de store svingningene i tvil og tro. En trygg barnetro har fulgt meg hele veien – og med medgang og motgang har den utviklet seg til en mer moden tro.

Jeg må innrømme at livet ikke alltid har føltes godt i voksenalder. Flytting til nytt sted, jobb, hjem og barn har krevd sitt. Hektiske morgentimer med fire barn som skal til barnepass og skole, hvor en av dem helst ikke vil på skolen, har til tider vært en stor utfordring. 

Det har ført til at jeg har gruet meg til å stå opp om morgenen. Slitenhet, utilstrekkelighet og maktesløshet har vært følelser som ofte har rådet i kroppen og hodet både før jeg har stått opp, og når jeg endelig har fått levert barna på skolen og kommet meg på jobb.  

 

Time-out i Kenya

Da muligheten for å dra på TeFT familie, en familiebibelskole i Kenya, dukket opp – var vi alle enige om at en time-out fra hverdagen i Norge hadde vært helt optimal. Vi følte oss veldig heldige og privilegerte da vi 1. januar 2019 landet på flyplassen i Nairobi.

Det ble tre fantastiske måneder med god tema- og bibelundervisning, et godt hverandre-fellesskap i gruppa, gode skoleopplevelser for alle barna, familietid, turer og avslapning. Gud visste hva jeg trengte, og det fikk jeg.

På timeplanen vår på bibelskolen var det også avsatt tid til daglig bibellesning og bønn, såkalt «lønnkammertid». Dette var noe som var nytt for meg, det vil si jeg hadde alltid sett opp til folk som klarte å få til daglig bibellesning i en hektisk hverdag. Jeg har gjort mange forsøk på å finne tidspunkt og starte gode vaner, men de har ikke holdt så lenge. Men da det sto på timeplanen, og i en litt roligere hverdag i Afrika, var det enklere å få det til.

"Gud visste hva jeg trengte, og det fikk jeg."

 

Tid med Gud

Å daglig bli fylt opp med sannhet fra Guds ord gjør noe godt med en. Etter hvert som månedene gikk ble dette mer og mer viktig for meg, og vi (jeg og min kjære) endte opp med å ta lønnkammertid sammen på morgenkvisten før barna sto opp. Da var det mest ro i huset, hodet og kroppen.

Vi leste et kapittel hver for oss, snakket sammen og diskuterte det vi hadde lest, og etterpå ba vi for barna, hverandre og dagen. Når man i tillegg lager en kaffekopp med god Tanzaniakaffe og spanderer på seg en sjokoladebit, så ble det slik at en nesten gledet seg til å stå opp – en god, rolig start på dagen, med hverandre og med Gud.

 

Lønnkammertid i Norge

Livet tilbake i Norge har slått inn for fullt igjen, og det er ikke så mye forandret fra hvordan det var før vi dro til Afrika. Men en ny god vane har vi fått; lønnkammertid sammen hver morgen. En rolig start på dagen, med hverandre som ektepar, med Gud i bibel og bønn (og selvfølgelig også med en god kopp kaffe og en sjokoladebit) har ført til en endring i hvordan jeg møter en ny dag.

Det er godt å legge dagen i Guds hender og be om styrke og mot. Det påvirker og forandrer. Gud møtte meg på det jeg trengte da jeg var i Afrika, og han møter meg på ny hver morgen. Utfordringer og vanskeligheter er ikke borte, men han ga meg muligheten til å få nye gode vaner som er til oppbyggelse, velsignelse og hjelp for meg og familien min - i vår hverdag.