Dukketeater Indonesia

Dukketeater med fokus på helse

NLM i Indonesia ønsker å bidra til økt bevissthet rundt folkehelseutfordringer for barn og unge. Og til dette bruker de blant annet dukketeater.

På en skolegård, ikke langt fra Medan på øya Sumatra i Indonesia, sitter i underkant av to hundre begeistrede skoleelever. De ser på tre dukker, som stødig og dynamisk styres av NLMs helseprosjektteam. På en morsom måte viser dukkene viktigheten av håndvask og hva som skjer dersom man slurver med det.

 

Livsfarlig diaré

I området rundt skolen er det store utfordringer med personlig hygiene blant barna. Ifølge Unicef lider en fjerdedel av alle barn under 5 år i Indonesia av diaré, som er den ledende årsaken til barnedødelighet i landet.

Elisabeth Bredvei, som er NLMs prosjektrådgiver i Indonesia, forteller at dette helseprosjektet er i startsfasen. Hun mener det er viktig at de lokale medarbeiderne både skriver, fremfører dukketeateret, og at de engasjerer seg i lokalsamfunnet.

– Vi ønsker å komme så nær samfunnet vi hjelper som mulig, derfor har vi lokale medarbeidere som bor i prosjektområdene, forteller Bredvei.

 

Tar ikke lett på oppgaven

Forestillingen varer i et kvarter, og avsluttes med applaus både fra elever, men også fra forbipasserende.

Christian Perdana Pakpahan jobber i helseprosjektet, og tar ikke lett på oppgaven med å lage innhold til barn. Han gjør grundige forberedelse med manus, sanger og rekvisitter.

– Det er også viktig å finne dyktige skuespillere som har samme personlighet som dukkene, forklarer han. – Da blir det bedre og mer naturlig.

Og skuespillertalentene trenger ikke være langt borte. Vaskehjelpen på kontoret fikk for eksempel denne formiddagen sin debut som dukkespiller.

– Men kanskje den viktigste forberedelsen vi gjør er å be for barna som skal lytte til budskapet vårt, sier Pakpahan.

Dans på skole
Dans og vask:En elevgruppe bidro også med en dans om håndvask. Leif Thomas Gjerde

 

Vokser i tjenesten

Motivasjonen til Pakpahan er gleden i å undervise.

– Jeg er takknemlig for å kunne stå til tjeneste for NLM. Teamet vårt har lært så mye, og har virkelig vokst i tjenesten for barna. Jeg har møtt mange barn som har gitt meg mye. Det gjør meg glad, og det gir meg mye energi å være sammen med dem, forteller Pakpahan.

 

Kalt til å vise kjærlighet

Skolen NLM besøker denne dagen har store problemer med at elever dropper ut av skolen. Fravær blant elever er høyt. Likevel kunne rektor fortelle at alle var til stede denne dagen. Elever og lærere var takknemlige og fornøyde med arrangementet.

Prosjektrådgiveren mener det er viktig at NLM i Indonesia deltar med sine helseprosjekter av mange årsaker.

– Men kanskje den viktigste årsaken, er at vi får komme tett på lokalsamfunnet. Vi får, gjennom våre lokale medarbeidere, vise kjærlighet og at vi ønsker det beste for dem. Gud har kalt oss til å hjelpe andre mennesker og det gjør vi gjennom helseprosjektene, avslutter Bredvei.