Podkastsending

Bispebesøk i podkast

I den 24. episoden av Ottosen & generalen er Oslo-biskop Kari Veiteberg gjest, og blir med i samtalen om blant annet Jesus, misjon, politisk engasjement og omvendelsesforkynnelse.

Podkasten Ottosen & generalen har et mål om å ta opp interessante temaer som opptar dem, og i det inngår også å utfordre seg selv ved å snakke med mennesker som står ganske annerledes plassert i kirkebildet. Tidligere har de hatt besøk av Sverre Bøe og Arne Helge Teigen, men også mer eksterne gjester som Peter Williams, Anne Lise S. Valle og Tomm Kristiansen.

 

Stor teologisk uenighet

I podkasten kan biskopen fortelle at hun i studietiden hadde prestepraksis i Sinsen kirke hvor Fjellhaug ligger, og hadde vært fornøyd kunde på loppemarkedet på Fjellhaug skoler. Men utenom det har hun hatt lite kontakt med NLM, og lekmannsarbeid generelt.

– Vi har tenkt at det iblant kan være interessant, både for oss og for lytterne, å snakke med personer som står langt unna. I fjor høst hadde vi besøk av VGs journalist Morten Hegseth for å snakke om hans tv-serie om homoterapi. Vårt inntrykk er at biskop Kari Veiteberg står veldig langt unna NLM teologisk, men samtidig har vi vært usikre på nøyaktig hva hun står for. Så det syntes vi det var interessant å se nærmere på, forklarer Espen Ottosen.

Han understreker at man ikke skal tolke besøket som en støtte til biskopens tjeneste. ‒ NLM har en klar teologi om preste- og tilsynstjeneste, og den forandres ikke ved en slik samtale.

 

Respektfull samtale

Når man snakker om kvinnesyn, misjon og politisk engasjement kan tonen noen ganger bli litt krass, og det skjer også i denne episoden. Men alt i alt var tonen god, og i liten grad preget av avbrytelser.

– Jeg opplevde samtalen som både interessant og krevende. Vi ønsket å ha en respektfull samtale. Det ble nok veldig klart vårt teologiske utgangspunkt er veldig forskjellig, og det gjør nok at vi rett og slett snakket forbi hverandre innimellom. Mitt inntrykk er at Veiteberg bruker ord og uttrykk på en annen måte enn vi gjør, men det var ikke alt vi klarte å finne ut av. Jeg er fortsatt litt usikker på hva Veiteberg faktisk mener når hun snakker om evangeliet eller om å forkynne til omvendelse, sier Ottosen.

Han sier videre at podkasten gir muligheter til samtaler og refleksjon, og selv om man ikke har noen konkrete planer om gjester fremover, tar de gjerne imot tips.

 

Følg gjerne podkasten på facebook. Denne episoden legges ut på Vimeo, Spotify, Podbean, Itunes og nlm.no