Utsikt over Addis Abebea

Store uroligheter i Etiopia

Den kjente musikeren – og politiske aktivisten – Hachalu Hundessa, ble drept mandag kveld i Addis Abeba. I etterkant har det kommet store protester og flere er blitt drept.

I desember 2019 mottok statsminister Abiy Ahmed Ali fredsprisen i Oslo. Det skyldes ikke minst en fredsavtale med Eritrea. Han har også sørget for økt politisk frihet og flere opposisjonspolitikere har sluppet ut av fengsel.

Men de siste dagene har det vært store uroligheter både i Addis Abeba og i Oromia-regionen. Ifølge BBC er til sammen 50 personer blitt drept. Bakgrunnen for urolighetene er drapet på Hachalu Hundessa. Det er fortsatt uklart hvem som er ansvarlige for drapet.

 

Bekymringsfulle rapporter

– Hachalu Hundessa er oromo. Dette er den største folkegruppen i Etiopia, men har ofte følt seg undertrykt. Selv om statsministeren også er oromo, er det nok en del som mener at han ikke har kjempet nok for oromofolket, sier Lamessa Endalew, som er NLMs regionleder for Etiopia.

– Det mest bekymringsfulle er at det nå kommer rapporter fra Etiopia om at sentrale opposisjonspolitikere er blitt arrestert. Nå må vi håpe og be om at situasjonen ikke eskalerer, sier Endalew.