Bamako

Varsel om statskupp i Mali

NLMs utsending i Mali er i trygghet mens flere medier hevder at den norske ambassaden har sendt ut varsel om statskupp i landet. Saken oppdateres.

Flere medier siterte tirsdag formiddag nyhetsbyrået Reuters melding om at Norges ambassade i Bamako, Mali, hadde sendt ut varsel om et mulig statskupp i landet. Det var et varsel som NLMs eneste utsending i Mali, Bergfrid Almelid, ikke hadde fått til tross for at hun og NLM har tett kontakt med ambassaden.

– Bergfrid hadde ikke hørt om uroligheter da jeg kontaktet vår stedlig representant i Vest-Afrika-regionen, Sveinn Einar Zimsen, i dag. Hun skulle gjøre nøyere undersøkelser, sier NLMs regionleder for Vest-Afrika, og legger til:

– Bergfrid befinner seg ikke i Bamako, men i landsbyen hvor hun arbeider, og har det fint. Hun har løpende kontakt med Zimsen som arbeider i nabolandet Abidjan, Elfenbenskysten.

Mali og Elfenbenskysten utgjør regionen NLM Vest-Afrika.

Nyhetsbyrået AFP skriver ifølge VG at vitner skal ha hørt skudd ved en militærbase i Kati utenfor Bamako. Det var i denne basen hvor urolighetene begynte før statskuppet i Mali i 2012. En lokal journalist hevder at alle veiene inn til Kati er blokkert av militære. Denne militærbasen ligger heller ikke i området hvor Bergfrid Almelid befinner seg.

– Det har vært en rekke demonstrasjoner mot korrupsjon og krav om president Ibrahim Boubacar Keïtas avgang. Men foreløpig er meldingene om et påbegynnende kupp ubekreftet, sier regionleder midt på dagen tirsdag.

Den franske ambassaden i Mali sier tirsdag formiddag til VG at det foregår store demonstrasjoner i Bamako, men at de ikke kjenner til noe statskupp.

OPPDATERING: President Keita kunngjorde sin avgang onsdag denne uken, og oppløste regjeringen. Militærkuppet fordømmes nå av naboland og FN, og den afrikanske union (AU) utestenger Mali inntil videre. Kuppmakerne lover å holde valg innen rimelig tid.

NLMs utsending sier til Dagen at hun føler seg trygg, men at hun bekymrer seg for landet. Hun har kontakt med Den norske ambassaden i Bamako, og vil være med i deres eventuelle evakueringsplaner.