Utsikt over Addis Abeba

Etiopia-konflikten eskalerer

– Vi følger situasjonen tett, sier regionleder for Misjonssambandet i Etiopia og Øst-Afrika.

Det er akkurat ett år siden Etiopias statsminister, fredsprisvinner Abiy Ahmed, lovet en rask militær aksjon for å slå ned opprøret i den nordlige Tigray-provinsen. Siden har konflikten eskalert, og det er nå en stor humanitær krise i området.

   

Uoversiktlig situasjon

Tirsdag kveld erklærte etiopiske myndigheter unntakstilstand for hele landet, og opprørsgrupper hevder at de i løpet av kort tid kan innta hovedstaden.

– Situasjonen er veldig uoversiktlig, men virker alvorlig. Det er vanskelig å vite hvor opprørsgruppene befinner seg, men de viser en ambisjon om å ta hovedstaden, sier Lamessa Endalew, regionleder for Misjonssambandet i Etiopia og Øst-Afrika. – Det er vanskelig å stole på informasjonen vi får fra ulike kanaler. I Addis Abeba sier mange at myndighetene har full kontroll, mens andre sier at det kan komme endring. Det er mye rykter, forklarer han.

   

Hevet beredskap

Misjonssambandets utsendinger er ikke direkte rammet av urolighetene, men blir flyttet nærmere hovedstaden med tanke på logistikken hvis situasjonen forverrer seg. Misjonssambandet har 22 voksne utsendinger med 12 barn i landet. Blant dem er fem voksne og to barn fra finske FLOM.

– Vi har daglig kontakt med stedlig representant, Torunn Haukvik Minnesjord, og vurderer situasjonen til utsendingene fra dag til dag. Minnesjord sier at situasjonen er rolig og virker trygg i Addis Abeba hvor de er stasjonert, men at det kan endre seg raskt. Vi har fått informasjon fra SIL - Etiopia, og de har hevet beredskapen til nivå 3 – det siste nivået før en evakuering, sier Endalew.

Misjonssambandets hovedsamarbeidspartner i landet, den enorme Mekane Yesus-kirken, holder gudstjenester og kirkeliv tilnærmet som vanlig med noen begrensninger vest og nord i landet. Mekane Yesus-kirken har hatt lite aktivitet i Tigray, hvor den ortodokse kirken dominerer.