Øyvind Åsland

Sterke reaksjoner på Åslands avgang

– Uverdig mot en som har tjent Misjonssambandet i hele sitt yrkesaktive liv, sier økonomileder.

I dag ble det kjent at Øyvind Åsland går av som generalsekretær i Misjonssambandet, to måneder før generalforsamlingen. I pressemeldingen uttaler han at han "har opplevd et krevende samarbeidsforhold med hovedstyret i den senere tid".

–  Dette er sjokkerende brutalt. Det er vondt og problematisk, og jeg tror det er ødeleggende for organisasjonen, forteller Frøysa.

Øystein Frøysa
Øystein Frøysa:Økonomileder i Misjonssambandet Torgeir Henden

Han forteller at han har forstått de siste månedene at hovedstyret har ønsket å presse generalsekretæren ut av organisasjonen.

– Måten det skjer på, ved at han nærmest må gå på dagen uten å få avsluttet arbeidsforholdet sitt på en ordinær måte ser uverdig ut mot en som har tjent Misjonssambandet i hele sitt yrkesaktive liv, fortsetter han.

  

Påvirkes

Frøysa retter skarp kritikk mot hovedstyret.

– Det er sjokkerende at de forventer å kunne gjemme seg bak en sluttavtale og at det skal skape ro i organisasjonen.

Han forteller at hele ledergruppa blir påvirket av dette.

– Det gjør noe med oss som ledergruppe når hovedstyret sørger for en så brå avgang som de har regissert her.

Han er også skeptisk til de lengre prosessene.

– Jeg forstår lite av hvordan hovedstyret har kunnet kjøre prosessen med å nedsette et varslingsutvalg. De uttrykte først tillit til konklusjonen, men ender opp med å avslutte arbeidsforholdet med umiddelbar virkning to måneder før generalforsamlingen. Det gjør at vi sitter igjen med flere spørsmål enn svar.

 

– Beklagelig

Hovedverneombud i misjonssambandet, Georg Mork, synes det er beklagelig at Åsland må gå av.

Mork, Georg 2020
Georg Mork:Hovedverneombud i Misjoonssambandet Regionens bildearkiv

Han ønsker likevel ikke å kommentere situasjonen spesifikt.

– Mitt fokus nå er å hjelpe ledergruppa til å takle situasjonen. De skal jobbe videre og mye må debriefes. Først av alt må jeg ha en runde med alle verneombudene rundt i regionene, forteller han

 

Krevende for GF-arbeidet

Prosjektleder for generalforsamlingen, Fanney Ingadottir, er skuffet. 

Fanney Ingadóttir
Fanney Ingadottir:Prosjektleder for GF Privat

–At hovedstyret nå velger denne løsningen, får meg som ansatt til å lure på om de har mer omsorg for varslerne enn de ansatte. De har fått sine beskyldninger behandlet i flere omganger og utvalg uten å vinne fram. Jeg vil gjerne uttrykke min medfølelse til Øyvind og hans familie. Med tanke på den kommende generalforsamlingen, har de gjort arbeidet vårt utrolig mye mer krevende.