Kasser med skøyter ved skøytebanen

På isfestival med 130 par skøyter

Kamel-catwalk, kulturoppvisninger – og misjonens skøyteløp! Det er oppskriften på en flott helg på en frossen mongolsk innsjø.

Hva kan vi bruke kuldegradene til? Vi kan stenge dem ute og holde oss inne i varmen – eller vi kan bruke dem for alt de er verdt. Det siste gjør vi i Mongolia!

Ved hjelp av kuldegrader kan det lages både isskulpturer og isbane. På vann og innsjøer legger det seg gratis is, som ligger der for å brukes.

Khar Us Nuur er en innsjø her i Khovd i Vest-Mongolia, og helga 21.–23. januar var det her duket for Isfestival 2023. Denne festivalen har blitt arrangert 7 ganger og blir egentlig feiret hvert annet år. På grunn av Covid var det nå 4 år siden sist.

 

Kameler på catwalken

Isfestivalen er en fylkes-festival, hvor alle kommuner har sitt eget telt med oppvisning av drakter, musikk og mat fra egen kommune. Det var kamel-catwalk med oppvisning av kameler – kunne kamelen gå slik den skulle, var den fin, og var den fint utsmykket? Noen måtte bruke pisken mer enn andre, men flotte var de alle sammen.

Det var mye hester, isskulpturer og alle generasjoner av glade mennesker. Kanskje var det også en feiring av at Covid-dvalen har lagt seg, selv om den lurer litt fremdeles.

Kameler på rad og rekke
Misjonssambandet Mongolia

Skøytebane og skøyter til alle

Men det som OGSÅ var på isfestivalen, var en skøytebane! Misjonssambandet ansatte her i Mongolia engasjerte seg og laget en skøytebane på isen.

Det skal sies at det ble jobbet noen dager i forkant, både med planlegging, håndkraft og hjelp av brannbil. Over 30 ansatte var i sving og arrangerte i dugnadsånd gratis skøyting både lørdag og søndag.

Publikum rundt skøyteis
Misjonssambandet Mongolia

På søndagen ble det også organisert skøyteløp med medaljer og diplomer, og ca. 80 mennesker deltok på konkurransene.

Det ble estimert at mer enn 1200 mennesker var innom og brukte de 130 parene med skøyter som vi hadde med i løpet av helga! At det var mellom 20 og 30 kuldegrader, satte ikke en demper på arrangementet – såpass må det være ei januarhelg.

Skøyteløp
Misjonssambandet Mongolia

Aktivitetspark til Guds ære

Vi bygger aktivitetspark-merkevare som et grunnlag for relasjonsbygging, som et grunnlag for noe vi ikke helt vet omfanget av ennå. Barna har det gøy, kommer seg bort fra andre mindre sunne aktiviteter, treffer kristne voksne og barn, får fysisk aktivitet og nye venner.

Vi har en aktivitetspark som vi ber om Guds hjelp til å bruke rett inn mot de to folkegruppene vi bor blant.

Denne helga kunne vi tilby skøyting til hele Khovd fylke takket være engasjerte lokale ansatte, og på søndag skinte sola om kapp med glade mennesker. Takk til både Gud og gode ansatte for ei flott helg!