Avtroppende og påtroppende direktør i Soma Biblia; Bent Houmaa Jørgensen og Phares Mathias Kakulima.

Tanzanianer tar over litteraturarbeidet

Soma Biblia har fått sin første tanzanianske direktør: – Jeg er overveldet av takknemlighet, sier Phares Mathias Kakulima.

Det norske Scripture Mission og danske Soma Biblia har i mer enn 30 år drevet litteraturarbeid i Tanzania, og øverste administrative leder har hele tiden vært en skandinav. Nå har styret valgt å ansette tanzanianske Phares Kakulima som direktør.

– Vi har lenge hatt det som mål å få en tanzaniansk leder, forteller Kristoffer Krohn Sævre, avtroppende nestleder i Soma Biblia-styret.

– Phares Kakulima har veldig gode forutsetninger ved at han er en lagspiller, og allerede har tillit i arbeidsfellesskapet, mener Krohn Sævre. Han legger til at den nye direktøren viser engasjement for å ta litteraturmisjonen videre.

– Jeg gleder meg til å se ham i funksjon, sier Krohn Sævre.

 

Opplever det som et kall

Kakulima selv er takknemlig for tilliten.

– Jeg tror det er et kall fra Gud til å tjene og arbeide sammen med mine kolleger i forlaget, sier han til Luthersk Mission.

Soma Biblia eies av Misjonssambandet og Luthersk Mission, ledes fra Dar es Salaam og har filialer seks ulike steder i Tanzania. Forlaget omsatte i fjor for mer enn 25 millioner norske kroner.

 

Vil spre Guds ord

Den nye direktøren er utdannet prest, og har hatt ulike stillinger i Karagwe bispedømme, blant annet som generalsekretær og bibelskolerektor. Siden 2021 har han vært assisterende forlagsleder i Soma Biblia og med det redaktør for bibelbrevskolen og skribent i Riziki, Soma Biblias magasin for kirkelige medarbeidere. Han har også vært involvert i arbeidet med nye bokutgivelser.

– Min visjon er å spre Guds ord til alle generasjoner i Tanzania. Det er helt sentralt for å kunne utruste Guds folk til å leve i hans rike.

Avtroppende og påtroppende direktør i Soma Biblia; Bent Houmaa Jørgensen og Phares Mathias Kakulima.
Gode busser:Avtroppende og påtroppende direktør i Soma Biblia; Bent Houmaa Jørgensen og Phares Mathias Kakulima. Kristoffer Krohn Sævre

Glad for arvtaker

Kakulima overtar direktørjobben etter Bent Houmaa Jørgensen, som nå pensjonerer seg.

– Jeg gleder meg over at det er Kakulima som overtar etter meg, og er overbevist om at det blir godt for Soma Biblia, sier Jørgensen. – Og på samme måte som meg, har han bruk for mye forbønn og støtte, sier han.

Kakulima har en doktorgrad i filosofi som omhandler ledelse og misjon fra Luther Seminary i Minnesota i USA. Han er gift med Rachel, og far til to barn.

– Blant kollegaene er jeg valgt til å tjene dem og tjene Gud sammen med dem. Jeg har derfor akseptert kallet med tillit til at det er Guds vilje, sier han, og legger til:

– Jeg vet at jeg ikke vil være alene, men omgitt av Guds folk, så vi kan vandre sammen og styrke hverandre til å delta i Guds misjon.

Kakulima tiltrådte formelt 20. november 2023.