Militærpersonell og landsbyboere i gaten

Reduserer tilstedeværelse øst i Kenya

Sikkerhetspolitiet i Kenya avdekket i februar trusler mot vestlige i østlige Kenya. Misjonssambandet har vedtatt å ikke ha norske barnefamilier stasjonert i Tana River fylke det kommende året.

Sikkerhetspolitiet i Kenya informerte 29. februar om en endret sikkerhetssituasjon for vestlige øst i Kenya. Myndighetene beskriver at Tana River opplever en eskalert og usikker sikkerhetssituasjon, og Misjonssambandet har valgt å evakuere våre norske utsendinger til Nairobi etter dialog med politiet og norsk utenrikstjeneste.

I slutten av mars gjorde Misjonssambandets ledelse vedtak om å ikke ha vestlige barnefamilier plassert i Tana River fylke det kommende året. Bestemmelsen gjøres fordi en tilstedeværelse kan innebære risiko, samt potensielle oppbrudd og evakueringer, noe som er krevende å håndtere for både barn og voksne.

 

Ønsker tilbake

Det er et mål for organisasjonen å fortsette det gode arbeidet som er bygd opp det siste tiåret, og at vi på sikt kan plassere norske langtidsenheter i fylket igjen. Vi anser det forsvarlig å ta kortere arbeidsreiser til prosjektet, noe også andre vestlige aktører gjør i samme del av landet.

Våre kolleger opplever stor tillit lokalt, og myndighetene er opptatt av å beskytte arbeidet og kollegene våre. Vi har ved flere anledninger erfart at gode kilder evner å fange opp trusler og endrede sikkerhetssituasjoner før noe har rammet vårt arbeid. Prosjektkolleger og stedlig representant har jevnlig kontakt med kenyansk politi, samt norsk ambassade.

  

Arbeidet fortsetter

Det er per i dag ingenting som tyder på at våre kenyanske kolleger er et uttalt mål for terror. Prosjektkollegene vil dermed fortsette arbeidet, og uttrykker at de ikke opplever seg truet.

To norske enheter får som følge av situasjonen endret plassering og arbeidsinstruks i Kenya. Én norsk utsending vil fortsette som prosjektrådgiver, men med endret bostedslokasjon. Enheten som allerede var plassert i Tana River har hatt samtale med fagpersonell for å prosessere erfaringen de har vært gjennom.

Husk gjerne på situasjonen i bønn, og at både kenyanske og norske kolleger skal bli godt ivaretatt.