Gjennomføringskraft

Gjennomføringskraft

HVERDAG: Jeg har en god del planer for det nye året. Blant annet ser jeg for meg at jeg skal feste en liten golvlist som har vært løs nå i ca. 12 år.

Helt siden huset var nytt har mine tanker stundom vandret til dette lille trestykket i eik. Kan 2021 bli det året den blir festet? Jeg har seriøse og helt konkrete planer om dette.

 

Gjøre det

Det er også andre og mer uoverkommelige gjøremål og ambisjoner for året. Spørsmålet jeg stiller meg selv er – Har jeg jeg gjennomføringskraften som skal til? Har jeg kraft nok i meg selv til å gjøre det? Ikke tenke det. Ikke ville det. Ikke ønske det. Ikke drømme om det. Ikke forestille seg at det blir gjort. Men gjøre det.

Gjennomføre det.

Jeg ønsker det. Drømmer om det. Forestiller meg at jeg allerede er typen.

Jeg leser litt i noen bøker om åndelig disiplin som vår pastor har anbefalt oss. Jeg er enig i alt som skrives – og streker under ting som jeg er ekstra enig i, og som blir gode for meg – som det heter. Jeg anbefaler også boken uoppfordret til andre, og kjenner på lysten til å ta ordene som står på sidene i boken, og transformere dem til praksis: Være i stillheten. Si nei til Jaget. Bruke tid i bønn. Bruke tid på folk som trenger meg. Bygge åndelig disiplin. Vente på Gud.

Jeg ønsker det. Drømmer om det. Forestiller meg at jeg allerede er typen.

En tørr plen som får vann.

 

Fullføre

Hørte litt på en podkast som heter «Sånn er du». Der er det kjente personer som går gjennom en personlighetstest, og så blir det en samtale om hvilke interessante aspekter testen har avslørt om hvordan gjesten er skrudd sammen i sin personlighet. Man kan lære mye om sin egen psyke av å sammenligne sitt eget sjelsliv med testkaninene. Hvordan ligger man an når det gjelder nevrotisisme, medmenneskelighet, ekstroversjon osv. Og hvordan er det med gjennomføringskraften. Kan den leses av i stolpediagrammene?

Jeg drister meg til å leke med tanken på hvordan Jesus hadde gjort det i dette programmet. Drømmegjesten. Tipper han hadde skåret historisk høyt på medmenneskelighet for eksempel. Sprenger skalaen på kategorien «Villighet til å gi sitt liv for andre».

Hva med gjennomføringskraften hans? Han fullførte det som var oppdraget. Til punkt og prikke. Helt til alt var fullbrakt. Også i oss jobber han på et prosjekt. Paulus skriver om det:

Og jeg er trygg på at han som begynte sin gode gjerning i dere, skal fullføre den – helt til Jesu Kristi dag. (Filipperne 1:6)

 

Han som startet – han skal og fullføre.

Dette prosjektet skal jeg la en annen få styre.

Det skal ikke presses fram med mine krefter – men ved Guds kraft.

Det er ikke født av kjøtt og blod.

Ikke av menneskers vilje

Ikke av manns vilje.

Men av Gud.