Mann med ansiktsmaske

Virusfrykt begrenser samfunns- og kirkeliv

Coronaviruset som for tiden sprer seg, oppsto på NLMs «gamlefelt» i Kina. Nå påvirker det både dagligliv og kirkeliv i Hongkong.

I dag er det 5. nyttårsdag etter den kinesiske kalenderen. På TV har et dusin «feng shui»-eksperter blitt intervjuet om Hongkongs prospekter for rottas år, 2020. De er generelt enige om at det meste kommer til å bli verre.

Men mange tenker at man trenger ikke være ekspert for å se at det går dårlig for tiden. I går, 28. januar, kunngjorde myndighetene her nye tiltak for å minske risikoen for spredning av Wuhan-coronaviruset.

 

Reisebegrensninger og karantene

Tiltakene innebærer at det fra nå av ikke blir utstedt individuelle visum fra Kina til Hongkong, men gruppereiser er fortsatt mulig. Togene mellom Hongkong og fastlands-Kina blir innstilt, antall bussreiser og flyreiser blir halvert.

Alle som kommer fra Hubei-provinsen vil måtte ha selvpålagt karantene i 14 dager etter ankomst Hongkong, mens de fra andre steder i Kina vil ha anbefalt 14 dagers karantene ved ankomst Hongkong.

 

Demonstrasjoner for større tiltak

De fleste politiske partiene har bedt om at grensen til Kina blir helt stengt, men så langt har ikke myndighetene gått enda. Så i dag tidlig var det på nyhetene at demonstranter, som nå har mistet omtrent all tillit til myndighetene, hadde kastet forskjellige ting på togsporene til togene som tar passasjerer til Kinagrensen.

I tillegg har alle sykepleiere ved en avdeling ved et sykehus, samt en del andre sykepleiere flere andre steder, sykemeldt seg i dag. I følge sykehuset påvirker det ikke pasientene, da alle ikke-livstruende operasjoner uansett er utsatt, men helsearbeidere i Hongkong har truet med generalstreik dersom ikke grensen blir stengt. Et utbrudd her vil jo medfører ekstra risiko for dem slik som under SARS i 2003-04 da mange av de som omkom var helsepersonell.

På lørdag begynte noen å gå med munnbind, på søndag gikk omtrent halvparten av de jeg så med munnbind, og fra mandag har over 90% av de du møter munnbind. Hongkong er utsolgt for munnbind for tiden og folk klager til myndighetene at de må bruke samme munnbind i flere dager, noe som gjør at beskyttelsen forsvinner. Bare de som har hoste, feber og forkjølelse er påbudt å bruke munnbind.

Mange rykter oppstår og folk er begynt å hamstre ris og annen mat, selv om all annen transport til og fra Hongkong går som normalt. Skoler får utvidet ferie til 17. februar, men det er mange rykter som sier at det er 27. februar. Ved forverring av sitasjonen kan ferien bli lengre, men det er ikke bestemt enda.

 

Sprer seg lett

Det er fortsatt «bare» 8 tilfeller av viruset i Hongkong og ingen dødsfall her. I Kina er det per i dag 5974 offisielt bekreftede tilfeller av mennesker med viruset og 132 dødsfall i den forbindelse.

Til sammenligning hadde SARS 5327 smittede og 349 døde i fastlands-Kina. Dette viser at viruset sprer seg lettere, men er mindre dødelig, enn SARS.

 

Oppsto på NLMs «gamlefelt»

For de som kjenner til NLMs historiske arbeid i Kina, kan vi nevne at Wuhan er byen der Brandtzæg dro med båt oppover elven til Laohekow hvor hovedstasjonen for arbeidet ble lagt. NLMs arbeid var i den nordvestlige delen av Hubei, provinsen som er senteret for virusutbruddet. Vi hadde også arbeid i nord over grensen til Henan.

Mange av storbyene i Hubei provins er nå avskåret fra omverdenen for å hindre mer spredning, men jeg vet foreløpig ikke om at noen av byene på «vårt» felt er spesielt rammet.

 

Kirkelivet preges

I Hongkong holder man på å finne ut hva man skal gjøre i kirkene framover. Alle konserter og Disneyland og andre offentlige samlingssteder er stengt. Hongkong og Macao lutherske kirke, (HKMLC) som jeg arbeider i, har bestemt seg for å følge utdanningsdepartementets retningslinjer for skoler. Det vil si at så lenge skolene er stengt, stenger vi også engelskklasser, barnelag og ungdomsgrupper.

På gudstjenestene vil man ikke ha kor eller lovsangsteam, bare en forsanger. Alle, inkludert forsanger, taler og deltagere må ha munnbind, og man får alkoholholdig håndspray ved døren. Reglene for hvordan man skal gjennomføre nattverden på en god og renslig måte fyller nå en A4-side.

Det er ikke lenger lov å besøke folk på sykehus eller gamlehjem, og dette er hardt for familiene. Kirkens besøkstjeneste stopper også opp. Selv om man vet at sannsynligheten for å bli smittet ikke er så veldig stor, ønsker man ikke at noen skal kunne si at de ble smittet i kirken.

 

Be for kirkenes arbeid

Vær gjerne med å be for kirkene, at de må finne sin plass og tjeneste i denne situasjonen. Det oppleves frustrerende at i en periode hvor det ville vært naturlig å komme sammen for å støtte, oppmuntre og be for hverandre, kan man ikke møtes.

Usikkerheten rundt det hele sliter også. Mens man hører at en kur og en vaksinasjon er like om hjørnet, hører man også at epidemien vil fortsette å bre seg til april med antatt 44 000 smittede før den vil avta.

 

Portrettbilde av Magnar Olsen

Magnar Olsen

Utsending