De fem eldste barna på Den norske skolen i Mongolia står stolt å viser fram sin meny for dagens kafé.

Barnas kafé i Khovd

Fem av elevene ved den norske skolen har valgt å starte kafé, mest for gøy, men også for å samle inn penger til noen som trenger det mer enn dem selv.

Motivasjonen for å starte kafé var først og fremst fordi det var gøy, men også for å samle inn penger til noen som trenger det mer enn dem selv. Det hele begynte som et lite fritidsprosjekt med baking som det sentrale.

Sarah og Olea, som begge går i 4. klasse på den norske skolen, fant ut at de delte en felles interesse for å lage kaker og annen snacks. Når da i tillegg Ingebret i sjette satt på en hemmelig kakeoppskrift og Sina (også i sjette) sa seg villig til å stille opp som kasserer, så var ikke veien lang før kafédriften var i gang. Underveis ble også storesøster Malene med.

Resultatet kan man nå oppleve hver onsdag fra klokken 17.30. Da åpnes dørene for alle som ønsker å kose seg litt ekstra på en helt vanlig onsdags ettermiddag, enten det nå er søtsuget eller kaffetørsten som skal stilles.

Hittil har de fleste kundene hovedsakelig vært fra den norske kontingenten i byen, men andre engelskspråklige misjonærer i byen har også vært innom en gang iblant. Da får elevene i tillegg til å praktisere regnekunnskaper og øvd seg i å snakke engelsk, noe som kan komme godt med i et land hvor de færreste forstår norsk.

Når det gjelder arbeidsoppgavene i kafeen, så kan Sarah fortelle at dette er noe de deler på.
- Hver og en lager det de har lyst til, og så bytter vi på å ta i mot penger og gi tilbake korrekt veksel. Å regne med mongolske penger kan imidlertid være ganske vanskelig da 20.000 mongolske tugruk tilsvarer omtrent 70 norske kroner. Det blir med andre ord ganske høye tall å holde styr på noen ganger.

På menyen akkurat i dag står brownies, vafler, eple- og sjokoladeblanding, kaffe, te og slush. Det siste er noe som spesielt den yngre generasjonen ser ut til å sette pris på. Alt er hjemmelaget, og etter kundenes tilbakemeldinger å dømme, så smaker det fortreffelig.

Det som er mest populært for tiden er eplesjokoladeblandingen, forteller Sina. Blandingen er det hun og Malene som har gjort klar tidligere på dagen, og nå forsvinner den ned på høykant blant gjestene.

Etter at alle sammen er gått hjem, er det tid for å telle opp dagens utbytte. Noe av det de har tjent går med til å dekke utgiftene de har hatt til ingredienser, men hver gang blir det også et lite overskudd. Pengene som ble samlet inn i dag tar de ikke selv, i stedet gir de dem videre til et ektepar i kirka som har en liten gutt som har vært mye plaget med sykdom. Behandlingen er svært kostbart og pengene kommer derfor godt med.

– Det er gøy å drive kafe, men også fint å hjelpe andre, er alle barna enige i.

Peder Emil Vigdal

Peder Emil Vigdal

Utsending