Kinesisk gutt og voksen kvinne

– Kan du klemme meg?

Den lille førsteklassingen hadde ingen andre til å gi ham en klem. Det viste læreren en ny måte å hjelpe elevene sine på.

Innlegget er skrevet av en kinesisk førskolelærer.

Jeg er førskolelærer og underviser 1. klasse. I sommer deltok jeg på ICDPs* foreldreveiledningskurs, fordi jeg tenkte det kunne forbedre kommunikasjonen både mellom meg og elevene mine og mellom meg og barna mine hjemme.

Mange av de 40 barna i klassen min har av ulike grunner lite kontakt med foreldrene sine i løpet av uken, så ofte blir vi lærere en ekstraforelder for dem.

En av elevene mine har en far i fengsel og en mor som forlot dem for flere år siden. Han har ingen minner om moren. En dag kom denne eleven bort til meg og spurte: «Lærer, kan du klemme meg?»

Jeg ga ham en klem.

 

Ny regel

Etter denne hendelsen kom jeg til å tenke på det jeg hadde lært fra ICDP-kurset, om hvor viktig det er at barnets emosjonelle behov blir møtt. Med dette i bakhodet introduserte jeg en ny regel i klassen: Istedenfor å gi godteri og brus som belønning, skal jeg gi klemmer til elevene.

Dette var en regel som alle elevene uttrykte stor begeistring for.

 

Den beste gaven

En dag tidligere i høst var jeg på vei til jobb. Det var «Lærerens dag» (10. september), og jeg så mange foreldre og barn med blomster og gaver. De var på vei til skolen for å vise sin takknemlighet til lærerne sine. Fordi vi hadde snakket så mye om klemmer i stedet for materielle gaver i klassen min, forventet jeg ikke å få verken blomster eller gaver fra mine elever i år.

Da jeg ankom skolen og åpnet klasseromdøren, reiste alle barna seg og begynte å synge en sang som uttrykte deres takknemlighet til meg. Foreldre og besteforeldre sto sammen med barna. Skal man dømme fra innlevelse og fremføring, så har de lagt ned mye arbeid i forberedelsene.

Helt til slutt, da de var ferdige med sangen sin, fikk jeg en klem fra samtlige barn. Dette er den beste gaven jeg noensinne har fått som lærer.  

 

*ICDP: International Child Development Programme. Les mer om NLMs ICDP-prosjekt i Kina her.

Utsending i Stor-Kina