Veslemøy og Peter

Gjestfrie vitner i nye nabolag på Østlandet

Å bosette seg strategisk kan bety at noen for første gang får en kristen i sine omgivelser.

I romjula ble det i regionens sosiale medier publisert en video om strategisk bosetting. Vi fikk være med hjem til helt vanlige mennesker som har valgt å bosette seg steder på Østlandet hvor det enten er få kristne - eller iallfall behov for kristne vitner som kan gi glimt av Gud i nye nabolag. I videoen møter vi personer som intensjonelt har bosatt seg i Lillehammer, Ski og Bærum. At flere har flyttet til andre steder som Fredrikstad og Elverum kan også nevnes.

Likevel vil neppe noen av disse omtale seg som veldig spesielle. Eller at de er mer utrustet enn andre. Som så ofte sies: «Gud kaller ikke de kvalifiserte, men kvalifiserer de han kaller». Man må ikke være en spesiell type kristen for å bosette seg et sted med få eller ingen kristne.

Gjermund Nordhus
Gjermund Nordhus:Ung-leder Håkon Rydland

Gjøre Jesus tilgjengelig

Å bosette seg strategisk handler enkelt sagt om å ville gjøre Jesus tilgjengelig, kjent og etterfulgt på nye steder. Det handler om å flytte til et sted man opplever at Gud kaller en til – eller som man får lyst å flytte til – selv om det kanskje ville vært enklere å bli boende i hjembyen. Det innebærer kanskje at man ikke får studere på de mest anerkjente universitetene, ha de mest attraktive jobbene eller delta i større kristne fellesskap. Er det virkelig verdt å gå glipp av alt dette?

Og steder er det nok av. I seg selv er ikke det å flytte til byer eller bygder med få eller ingen kristne i seg selv det viktigste. Men på alle disse stedene bor det mengder av mennesker som er viktige for Gud. Mennesker som Gud lengter etter. Det er derfor dette er så viktig.

Hvem skal gå?

Nesten halve Norges befolkning bor på Østlandet. Mange steder finnes det kristne fellesskap og kristne vitner. Men hva med alle de stedene som mangler dette? Hvem skal gå dit?

Det er et stort behov for tilstedeværelse av kristne hverdagsvitner på mange, mange steder. Hvor kaller Gud deg?

Vi vil heie på de som bosetter seg strategisk, selv om vi er klar over at det noen ganger kan ha sine utfordringer. Vi vil oppfordre enda flere til å tenke en ekstra gang igjennom hvor man søker på studier, eller søker på sin første eller femte jobb.

Rause og gjestfrie Kristus-vitner

Grunnen til en slik oppfordring er at vi er overbevist om at det kan få evighetsbetydning for enkeltmennesker å komme i nærkontakt med mennesker som er etterfølgere av Jesus. Og en slik nærkontakt mellom mennesker kan noen ganger bli starten på et kristent fellesskap.

Selv om vi alle oppfordres til å være rause og gjestfrie Kristus-vitner uansett hvor vi bor, erfarer flere av dem som bosetter seg strategisk at de blir enda mer bevisst på sitt kall til å være vitner. Når man flytter og bor et sted for en større hensikt, gjenspeiles tanken om å tjene og vitne i flere deler av hverdagen. Denne bevisstheten går vi som bor i hjembyen eller storbyen muligens glipp av?

Vil du ha mer informasjon? Se videoen om strategisk bosetning på nlm.no/ost eller i regionens sosiale medier