Ungdommer ute

Pandemivennskap

Jeriko ungdomsklubb ble enda viktigere enn tidligere i det rare året 2020.

Vi tok en prat med noen av medlemmene som tilhører klubben, 14-åringene Noah Søby, Ane Sydengen, Magnus Raen, Anton Buer og Amandus Riiser.

De synes det har vært en kjip periode under pandemien, men de har lært å tilpasse seg gjennom 2020. Ane opplevde det behagelig å kunne være litt hjemme og ha skole derfra da skolen stengte ned i starten.

– Etter hvert begynte jeg å kjede meg og savne å se de andre ansikt til ansikt, ikke bare digitalt, forteller Ane.

Amadeus sier han fikk dekket det sosiale behovet da skolen, fotballen og Jeriko startet opp igjen. Men at det var styrete å forholde seg til alle reglene.

Delte opp gjengen

– Hvordan har dere vært sosiale under pandemien?

– Det var vanskelig i starten da vi ikke fikk være sammen fysisk. Heldigvis kunne vi være med noen, sier Anton. I starten brukte de mest Snapchat og videosamtaler på Messenger til å holde kontakten.

– Det var viktig for meg at vi etter hvert kunne samles noen venner hjemme. Vi delte opp gjengen slik at noen var her og noen var der, forteller Noah.

Alle mener at det å ha Jeriko som en bonus på slutten av uka har vært veldig viktig.

Ungdommer
Odd Arild Røen

Alarmer og påmelding

– Hva betydde Jeriko ungdomsklubb for dere høsten 2020?

– Jeg har som regel gledet meg hele uka til at fredagen skal komme. Det er jo der alt skjer, slår Ane fast.

For Amandus og Anton har det også betydd veldig mye.

– Det har betydd mer for meg enn jeg skulle tro. Det har vært avgjørende for å kunne slappe av og få påfyll av det sosiale. Det har vært så viktig for meg at da påmelding til fredager åpnet, hadde jeg på tre alarmer og vi i vennegjengen ringte hverandre for å minne på og høre om alle fikk plass, sier Amandus.

Anton legger til: – Det er godt at vi har fått lov til å være samlet på tvers av klassetrinnene, selv om det har betydd maks 20 medlemmer hver kveld.

Noah har opplevd at han søker det sosiale i større grad enn før pandemien.

– Jeg har blitt opptatt av å henge og prate med flere folk, selv de jeg ikke pratet så mye med før, sier han.

Magnus har også opplevd fredagene på Jeriko som et høydepunkt i uka.

– Der får vi både ha det gøy med bordtennis, møte venner, slappe av, ha konkurranser og prate sammen. Og at det er samlinger med andakt har også betydd mye, avslutter Magnus Raen.

Viktig samlingspunkt

Langs svenskegrensen i Marker kommune kan du finne et bedehus. Der holder Stikle misjonsforsamling til som har arbeid for ulike aldersgrupper, blant annet ungdomsklubben Jeriko. Klubben samler vanligvis 40-50 ungdommer annenhver fredag.

Odd Arild Røen
Håkon Rydland

Odd Arild Røen (bildet), er ansatt som ungdomsarbeider i Stikle og jobber inn mot ungdomsklubben. Han forteller at det var viktig å opprettholde tilbudet gjennom året som gikk.

– Vi visste hvor viktig Jeriko kunne være som samlingspunkt, så vi har tatt godt hensyn til smittevern og slik fått til gode samlinger gjennom pandemien. Vi har fått mange tilbakemeldinger på at dette har betydd mye for ungdommene, sier ungdomsarbeideren.