Personer ser på dokumenter

Taus om varslingsutvalgets arbeid

Det midlertidige varslingsutvalget er fortsatt ikke ferdig med sin behandling i etterkant av kontrollkomiteens rapport.

Etter at Misjonssambandets kontrollkomite hadde rettet kritikk mot hovedstyrets behandling av varslinger mot organisasjonens toppledelse, ble det i slutten av februar opprettet et eksternt varslingsutvalg for å vurdere behandlingen av disse varslingene. De er fortsatt ikke ferdig med sitt arbeid.

– Jeg har ikke mer å si enn at utvalget fortsatt arbeider med saken, men det er beklagelig at dette har dratt ut i tid, skriver leder i Misjonssambandets hovedstyre, Raymond Bjuland.

Utsyn har spurt om fremdriften i utvalgets arbeid, hvor mange saker utvalget arbeider med og når en konklusjon kan forventes, samt om Bjuland er overrasket over at behandlingen har tatt såpass lang tid.

 

Varslingsutvalget

I begynnelsen av mars sa Bjuland følgende om saken til Misjonssambandets nettsider:
– Det er for tidlig å si noe konkret om når sakene vil være ferdigbehandlet. Nå skal utvalget få god mulighet til å sette seg inn i sakene som er oversendt, og så vil vi holde løpende dialog om fremdriften. Men ikke minst av hensyn til de involverte, vil hovedstyret ønske en rask behandling.

Varslingsutvalget består av advokat Sten Foyn, advokat Kristina Sørvang Nymo, psykolog Unndis Bergås og professor Jan Inge Jenssen ved Universitetet i Agder.

– Vi er blitt enige om at hovedstyret uttaler seg om varslingsutvalgets arbeid, sier Foyn, som leder utvalget, og henviser til Raymond Bjuland.

Generalsekretær Øyvind Åsland i Misjonssambandet sier at han har vært i tre samtaler med varslingsutvalget.

– Mange hadde et håp og et ønske om at utvalget skulle bli ferdig før sommeren med sitt arbeid, men arbeidet er omstendelig og utvalget har gjort en grundig jobb, sier Åsland, som ikke ønsker å uttale seg ytterligere om utvalgets arbeid i respekt av at det er generalsekretariatet som er under granskning.



Tålmodighetsprøve

Styreleder i Misjonssambandets medarbeiderforening (NLM-MAF), Frode Granerud, håper på en snarlig konklusjon.

– Dette er en tålmodighetsprøve for hele organisasjonen og må landes nå. Først ventet vi i høst på kontrollkomiteens rapport, og nå venter vi på varslingsutvalget, sier Granerud, men legger til:

– På den andre siden er det viktig at dette blir gjort grundig. Tidligere har saksbehandlingen av varslinger blitt kritisert, så da er det verdt det å vente til over sommeren hvis det er nødvendig for å sikre en god behandling nå.

– Hva forventer du av offentlig informasjon fra en rapport som omhandler mye konfidensielt materiale?

– Først og fremst avklaring. Det må konkluderes med om noen eller alle varslingene er korrekt behandlet eller påpeke feil som må tas tak i.

 

Konfidensielt

Hovedvernombud for Misjonssambandets ansatte, Georg Mork, sier at det generelt er et ønske om rask behandling i varslingssaker.

– Prinsipielt ønsker man at ting skal skje så kjapt som mulig. Men i komplekse saker ser vi at det kan ta tid. Det er viktig at slike saker blir grundig behandlet, samtidig som vi ønsker at det ikke skal ta lengre tid enn nødvendig. Jeg synes det er vanskelig å si noe om når dette arbeidet bør være i mål, sier Mork.

Han mener det er rimelig at hovedstyret gir en indikasjon på når man forventer at sakene blir ferdigbehandlet, men har ikke så store forventninger til hva som blir signalisert utad fra varslingsutvalgets behandlinger.

– Varslingssaker er konfidensielle, og derfor regner jeg ikke med noen offentlig rapport fra dette arbeidet. Jeg vil anta at Hovedstyret har en uttalelse når sakene er ferdigbehandlet. Samtidig kan det forventes at varslingsutvalget gir en vurdering til hovedstyret på ledelsens behandling av varslingssaker, sier Mork, som selv har vært involvert i flere varslingssaker i organisasjonen.