Forsamling og dirigenter under forhandlinger på tidligere GF

Myklebust ut av valgkomiteen

– At Andreas Myklebust trekker seg, får ikke store konsekvenser for arbeidet, sier leder i valgkomiteen, Gjermund Viste.

Tirsdag 14. desember ble det klart at Andreas Myklebust valgte å trekke seg fra Misjonssambandets valgkomité. Valgkomiteen er blant annet ansvarlig for å finne og foreslå kandidater til Misjonssambandets hovedstyre. Det er disse kandidatene det stemmes over på generalforsamlingen.

Myklebust begrunner avgjørelsen i en opplevelse av at både hovedstyret og ledelsen i Misjonssambandet har behandlet kritikken de har fått de siste halvannet året på en dårlig måte. "Jeg ser ingen vilje til å rydde opp", skrev han i et leserinnlegg i Dagen og Vårt Land.

   

Ingen store konsekvenser

Leder i valgkomiteen, Gjermund Viste, synes det er trist at Myklebust trekker seg, men opplever ikke at det byr på store utfordringer for arbeidet.

– Andreas har vært en god bidragsyter i valgkomiteen, men det får ikke store konsekvenser at han trekker seg. Vi nærmer oss sluttfasen av arbeidet, og nå kommer Olaf Holm inn som erstatter for Andreas, så dette skal vi få i havn. Vi har innvilget oss juleferie i arbeidet og har et nytt møte 11.januar.

Gjermund Viste
Gjermund Viste:Viste synes det er trist at Myklebust trekker seg, men er ikke motløs. Alice Tegle

Valgkomité-leder Viste fikk beskjed om avgjørelsen like før Myklebust sitt innlegg kom ut i avisene.

– Det var helt ukjent for oss at han gikk med tanker om å trekke seg, sier Viste.

Han foreslår også en annen måte å tenke på enn den Myklebust modellerer.

– På generelt grunnlag vil jeg si at en i lignende situasjoner kan tenke helt motsatt: hvis en er misfornøyd med styre og stell, kan det være god motivasjon for nettopp å sitte i valgkomité og foreslå kloke og ressurssterke personer som kan bidra.

Viste ønsker ikke å kommentere Myklebust sin begrunnelse utover dette.

 

Skuffet 

Andreas Myklebust selv, som til daglig er lege, forteller til Utsyn at han er skuffet over måten hovedstyret og ledelsen i Misjonssambandet har håndtert kritikken de har fått det siste halvannet året. Denne uken kritiserte han organisasjonens ledelse for håndteringen av varsler i Dagen og Vårt Land, og tidligere i høst skrev han en kritisk kronikk i samme aviser sammen med Bjarte Tidemann Andersen om et varsel som omhandlet generalsekretær Øyvind Åsland. De hevdet å snakke på vegne av mange misjonærer fra ulike misjonsfelt og ledere i Norge.

– For meg er det talende at omtrent 50 ulike personer med sterkt engasjement for Misjonssambandet velger å gå til media med sin kritikk. Noe slikt har ikke skjedd på mine 30 år i organisasjonen. Hvis fem av mine pasienter forteller meg at jeg er arrogant, har de antakelig et poeng. Mange av dem som tar dette opp, har vært med i Misjonssambandet det meste av sitt liv. De er glade i misjonen, men misliker urettferdighet. Når slik kritikk kommer innenfra, bør den lyttes til og tas på alvor.

Andreas Myklebust
Andreas Myklebust:Trekker seg fra valgkomiteen. Hild Riseth Fjone

Han forteller at han selv kjenner til en håndfull saker fra innsiden. Han er gift med Siri Myklebust som har stått fram offentlig ved flere anledninger med sitt varsel og prosessen rundt. 

– Det jeg har sett fra den øverste ledelsen i flere tilfeller, er det man kan kalle maktmisbruk. Et eksempel på maktmisbruk som jeg har sett, er at ledere ikke svarer på henvendelser i det hele tatt, sier Myklebust. 

Han forteller også at det er med stort vemod han forlater valgkomiteen, for det er et arbeid han har opplevd som meningsfullt, med «bare gode folk og fine oppgaver».

– Da jeg kom inn i Misjonssambandet som en litt usikker 15-åring, møtte jeg omsorgsfulle ledere som forkynte en frimodig og glad kristendom; Jeg fikk hjelp til å følge Jesus. Det har beriket mitt liv uendelig, så det er jeg svært takknemlig for. Da opplevde jeg at det var «samklang mellom liv og lære», men det har jeg savnet i oppfølgingen av disse sakene, sier han og fortsetter:

– Det hjelper lite med god teologi dersom vi ikke kan behandle medarbeidere med respekt og sannferdighet. Jeg håper at Misjonssambandet fortsatt kan bli i stand til å erkjenne feil - og ta et oppgjør med disse, avslutter han. 

  

Må ivareta mange ulike stemmer

Leder i hovedstyret, Raymond Bjuland, uttaler til Vårt Land at det har vært krevende å forholde seg til uro og medieoppslag, men at hovedstyret må ivareta mange ulike stemmer i denne situasjonen, og at de trenger å analysere situasjonen nøye.

– Dette er vårt mandat som øverste organ i organisasjonen der alle stemmene må ha tillit til at hovedstyret har den beste totaloversikt over virksomheten i Misjonssambandet. Vi vil etter beste evne fatte vise og kloke beslutninger, uttaler han til avisen.