Mann skriver i notatbok

Fikk drøyt ti varslingssaker

– Vi har mye å lære av disse sakene, skriver hovedstyret når de nå grundig uttaler seg om varslingsutvalgets rapport fra august.

I kjølvannet av kritikk i mediene og kritikk fra Misjonssambandets kontrollutvalg om organisasjonens håndtering av varslinger, nedsatte hovedstyret for ett år siden et eksternt varslingsutvalg som skulle granske noen varslingssaker om hovedstyrets håndtering av varslinger rettet mot organisasjonens ledelse.

  

Kritikk av taushet

Rapporten kom i august og konkluderte med at «behandlingene av sakene har vært forsvarlig, uten vesentlige avvik fra krav som gjelder», men pekte også på at det var læringspunkter organisasjonen burde følge opp. Hovedstyret ga en kort uttalelse om konklusjonene i denne. Det har utløst kritikk av det flere har opplevd som manglende informasjon.

Nå har hovedstyret arbeidet med rapporten sammen med generalsekretær og gir en grundigere uttalelse om blant annet læringspunktene i varslingskomiteens rapport.

LES MER: Les hele uttalelsen fra hovedstyret her.

– I denne uttalelsen vil vi forsøke å dele så mye informasjon som mulig uten å bryte med taushetsplikt eller personvernet til enkeltpersoner, skriver hovedstyret i uttalelsen.

 

– Vanskelig å tallfeste

Det har vært etterspurt informasjon om omfanget av sakene som varslingsutvalget behandlet, men hovedstyret har ikke uttalt seg om dette. Nå forklarer de at det har å gjøre med at spørsmålet ikke nødvendigvis er helt enkelt å svare på, ettersom flere varslinger har omtalt samme sak eller sakskompleks, at det ikke har vært opplagt om det er snakk om bekymringsmeldinger eller egentlige varslinger etter arbeidsmiljøloven og at ikke alle varslingene hører til innenfor hovedstyrets ansvarsområde.

– Alt som så langt er sagt innebærer at det er vanskelig å tallfeste disse sakene, men vi kan antyde et omfang på i overkant av ti saker som ble vurdert og/eller behandlet av varslingsutvalget. Noen av disse var ikke varslingssaker i samsvar med arbeidsmiljøloven, skriver hovedstyret.

Kontrollkomiteen kategoriserte disse sakene inn i tre ulike grupper som hovedstyret finner sakssvarende: Vanskelige personalsaker om seksuelle krenkelser, andre krenkelser og konflikter, ordinære personalsaker og personalsaker relatert til strategi og satsningsområder.

 

Læringspunktene

Hovedstyret holder fast på at varslingsutvalget ble satt sammen så godt det lot seg gjøre med ønsket variert kompetanse og tilstrekkelig habilitet, og at kritikken av sammensetningen primært har kommet i etterkant av at konklusjonene ble kjent.

Hovedstyret tar for første gang for seg de læringspunktene som kun ble referert til i den første uttalelsen.

– Varslingsutvalgets og hovedstyrets konklusjoner i disse sakene er altså ikke en avvisning av at feil er blitt gjort. Vi erkjenner at dette nok burde vært kommunisert tydeligere. Det har også vært nødvendig for hovedstyret og generalsekretær å bruke noe tid på å gjennomgå varslingsutvalgets rapport grundig i forkant av at vi nå offentlig beskriver noen læringspunkter, skriver hovedstyret.

 

Læringspunktene som hovedstyret kommenterer, er som følger:

  • Viktigheten av å lytte og bidra til at den enkelte kjenner seg hørt og forstått.
  • Viktigheten av bedre og tydeligere rutiner.
  • Viktigheten av å huske maktforhold.
  • Viktigheten av gode retningslinjer for håndtering av seksuelle krenkelser.
  • Viktigheten av rask respons.
  • Viktigheten av å skape flere gode møteplasser.

 

Til slutt konkluderer hovedstyret med at «selv om rapporten og konklusjonene foreligger derifra, betyr ikke det at vi er ferdig med arbeidet med å sette læringspunktene ut i praksis. Vi har mye vi ønsker å forbedre oss på.»

   

Glad for mer informasjon

Hovedstyreformann Raymond Bjuland som på vegne av hovedstyret har forfattet uttalelsen, viser til den når Utsyn ber om flere kommentarer.

– Jeg synes det er bra at hovedstyret nå kommer ut med mer informasjon om sakene som har vært til behandling i varslingsutvalget. Jeg har fått en del spørsmål om dette selv og håper hovedstyrets uttalelse kan gi noen svar, skriver generalsekretær Øyvind Åsland i en e-post.

Om prosessen etter varslingsutvalgets rapport, skriver Åsland:

– Rapporten forelå i august, og vi har brukt tiden siden da til å gjennomgå rapporten for å identifisere områder vi trenger å jobbe mer med.

 

Her kan du lese uttalelsen fra hovedstyret i sin helhet.