Fordommer

Fordommer forduftet

Torjus ble ikke kristen på Hurdal Verk folkehøgskole, men flere fordommer forduftet. Nå er han mer vennligstilt til kristen tro enn før. Bli med på reisen.

Artikkelen stod først på trykk i UTSYN 5/2022. 

Torjus Mathiassen fant Hurdal Verk folkehøgskole litt tilfeldig på nett. At de hadde fotballinje og kort reisevei hjem, var utslagsgivende. Med null kristen bakgrunn syns han det var interessant å velge en kristen skole for å finne ut mer om kristen tro.

TORJUS MATHIASSEN (22)

Fra Skedsmokorset, Lillestrøm.

Jobber som stipendiat på Sjøholt folkehøgskole, hvor han også bor i dag.

Elev på Hurdal Verk folkehøgskole 2020/2021.

Aktuell: Forteller om hvordan folkehøgskoleåret på Hurdal Verk FHS forandret han.

– TRODDE KRISTNE VAR GÆRNE.

Det var en stor overgang fra Skedsmokorset til Hurdal.

– Jeg banna ekstremt mye da jeg kom, helst et banneord i hver setning. Jeg fant etter hvert ut at det ikke var så bra, så i klassen laga vi en bannebot-kasse der pengene skulle gå til klassen. 10 kroner i bot per banneord. Det ble en del bøter i starten, ler han.

Ifølge egne beskrivelser kunne han også være en hissigpropp, bli sur, «klikke» og banne. Ikke minst på fotballbanen. Alkohol og festing annenhver helg fikk også en bråstopp da han kom til Hurdalskogene.

– Det var en overgang at vi ikke fikk drikke der. Men jeg savnet det ikke, for vi hadde det så gøy uten alkohol. Selv om Torjus var nysgjerrig på kristen tro, kom han til Hurdal med mange fordommer mot kristne.

– Jeg trodde kristne var en gjeng gærninger.

Jeg er nysgjerrig på hvordan Jesus våket opp fra de døde, for det synes jeg høres helt «sjukt» ut TORJUS MATHIASSEN
Sak om fordommer
LIVSGLEDE:Torjus Mathiassen opplevde mye moro som elev på Hurdal. – Jeg fant ut at det går an å ha det gøy uten alkohol. Privat

FORANDRINGER PÅ FLERE FRONTER.

Torjus forteller at det skjedde en del endringer gjennom skoleåret.

– Da jeg kom til Hurdal, hadde jeg mange fordommer. Jeg trodde blant annet at kristne ba og snakket om Jesus hele tiden. Men jeg fant fort ut at slik er det jo ikke. I tillegg til at flere fordommer ble avkreftet, skjedde også andre forandringer. En ting var, som nevnt, oppdagelsen av at festing uten alkohol var gøy. Så gikk han fra å banne «ekstremt mye» til å bortimot slutte med det. Hissigpropp-tendensene endret seg også.

– Jeg opplevde at jeg fikk roet meg ned litt og ble ikke lenger så fryktelig sur og hissig.

– Var det noe eller noen som bidro til forandringene?

– Ja, morgensamlinger, møter, samtaler og diskusjoner. Både med lærere, kontaktlæreren min og medelever. Han skryter av både godt miljø og gode lærere. Selv om det ble noen korona-begrensninger i året, hadde de det mye gøy.

Han fikk også utfoldet seg gjennom solosang.

– Jeg har alltid likt å synge, så det var gøy å tørre å gjøre det igjen foran folk, forteller Torjus.

– Du har ikke blitt spurt om å synge kristne sanger på møte da?

– Nei, men jeg hører på kristen musikk. Jeg har laget en lovsangspilleliste jeg hører på når jeg skal slappe av.

Jeg synes det er et slags hinder for å bli kristen at mange kristne mener homofil kjærlighet er galt TORJUS MATHIASSEN

– HØRES «SJUKT» UT.

Den nysgjerrige og diskusjonsglade mannen jobber dette året på Indremisjonsforbundets nye Folkehøgskole, Sjøholt, i Ålesund kommune. Der er han stipendiat sammen med tre andre. De er kristne og har invitert ham med seg på bedehuset i bygda.

– Vi fikk et nytestamente da vi startet på Sjøholt FHS. Da jeg var syk, orket jeg ikke å game, men leste halve Matteusevangeliet.

– Planlegger du å bli en kristen siden du er så opptatt av å finne ut av mer?

– Nei, planlegger ikke for det, men har blitt enda mer nysgjerrig etter Hurdal. Jeg er nysgjerrig på hvem Jesus var og hvordan han våknet opp fra de døde, for det syns jeg høres helt «sjukt» ut.

R2-44-45 Fordommer Bilde Torjus Podcast
NYSGJERRIG:Både i podcastinnpilling og ellers er Torjus Mathiassen en som liker å stille spørsmål, diskutere og finne svar. Privat

HÅPET PÅ BØNNESVAR.

– Opplever du noen hinder for å bli kristen?

– Jeg synes det er et slags hinder for å bli kristen at mange kristne mener homofil kjærlighet er galt. Men jeg opplever gjensidig respekt når jeg diskuterer temaet med andre. Et annet hinder er at jeg ikke opplevde å møte Jesus helt slik som andre gjorde på Hurdal. Jeg prøvde å søke litt etter om jeg kanskje var en kristen, men kom ikke frem til noe. Det kan jo være det skjer senere at jeg blir en kristen, men det har ikke skjedd enda. Kanskje skjer det her på Sjøholt, hehe.

– Hva tenker du det vil si å være en kristen?

– Da leser man i alle fall i Bibelen. Jeg visste ikke hva bedehuset var før jeg kom til Sjøholt, men har skjønt at det er veldig populært for en del kristne å gå på bedehuset. Ellers banner de kristne som oftest ikke. Kristne misbruker ikke Guds navn.

– Kan du misunne folk som er kristne?

– Jeg syns de er heldige som har noen å prate med, at de kan prate med Jesus. Det er sikkert mange ikke-kristne som også prøver å få kontakt med ham. Torjus har selv bedt til Gud noen ganger foran viktige fotballkamper eller da to besteforeldre var syke. Han ba om at de skulle bli friske. Men begge døde.

– Ble du skuffet over Gud?

– Ja, ble litt skuffet over at Gud ikke hørte bønnene mine.