Mann sitter med bankkort foran PC

God gaveinnspurt

I 2022 økte gavene til Misjonssambandet med hele 6,3 millioner kroner sammenlignet med 2021. Men for første gang på mange år ble det en tilbakegang for fast givertjeneste.

– Først og fremst vil jeg takke alle våre trofaste givere. Det er fantastisk flott å se så gode givertall, sier Morten I. Pettersen, som er konstituert økonomileder.

Det gjenstår fortsatt en del uker til Misjonssambandets årsregnskap for 2022 er ferdigstilt. Men til tross for gode gavetall – og også en økning både i testamentariske gaver og i inntekter fra gjenbruksbutikkene – forventer han et underskudd på mer enn ti millioner kroner.

– Vi er spente på det endelige resultatet, men det ser ut til at kostnadene har økt enda mer enn inntektene. Den største kostnadsøkningen er knyttet til at vi sendte ut hele 40 nye utsendinger høsten 2022. I tillegg har det blitt dyrere å drive arbeid i omtrent alle land der vi er på plass.

Morten I. Pettersen
Morten I. Pettersen:Konstituert leder for økonomiavdelingen Simon Berg

 

Økning og nedgang

Til sammen fikk Misjonssambandet 130,3 millioner kroner i gaver i 2022. Selv om det er 6,3 millioner kroner mer enn i 2021, er det fortsatt litt mindre enn gavetallet for 2019 på 132 millioner kroner. For første gang på mange år er det også nedgang for fast givertjeneste. De gikk ned med nesten en million fra 2021 til 2022, fra 59,8 til 58,9 millioner.

– Vi tror at noe av forklaringen på nedgangen er at stadig flere fellesskap i Misjonssambandet, samt noen leirsteder, har samlet inn ekstra mye gjennom såkalt «fordelt giveravtale» i 2022. Disse gaveavtalene sørger for at en del av beløpet som innsamles ikke blir registrert av hovedkontoret og kommer inn i våre gavetall, sier Elise Haugland, som er leder for innsamling og misjonsinformasjon i Misjonssambandet.

Elise Haugland
Elise Haugland:Leder for innsamling og misjonsinformasjon Torgeir Henden

 

Nytt og forbedret datasystem for givertjeneste

I løpet av 2022 fikk Misjonssambandet et nytt datasystem for håndtering av givertjeneste. Haugland forteller at det har vært noen innkjøringsproblemer, men håper ikke at det har ført til bortfall av noen inntekter.

– Uansett vil jeg gjerne benytte anledningen til å tipse om nettsiden gi.nlm.no, der alle givere lett kan logge inn både for å sjekke sin givertjeneste og å endre denne.

 

Strammere økonomi for alle

– Hva tenker Misjonssambandet å gjøre fremover med tanke på Fast Givertjeneste?

– Vi er opptatt av å legge til rette for giverne våre. Alt er blitt dyrere i det siste, og det gjelder også misjon. Derfor håper vi at mange ønsker, og har mulighet til, å øke sin faste givertjeneste, men vi forstår at noen kan oppleve det vanskeligere fordi de har fått strammere økonomi, sier Elise Haugland.

Hun forteller at det vil gjennomføres en fast giveraksjon rundt i fellesskapene den første helgen i februar.

– Da håper vi å få noen flere faste givere.