Fellessamling

Et arbeid i gjestfrihetens tegn

Å drive et leirsted kan være både krevende og ensomt. På fellessamling får de leirstedansatte lære av og løfte hverandre.

24.–26. januar kunne det endelig arrangeres leirstedskurs igjen. Dette er kurs hvor ansatte på Misjonssambandets leirsteder samles for å få input, knytte kontakter og dele erfaringer. Temaet for årets konferanse var «Gjestfri».

Etter en flott start med grillmat i grillhytta på Tonstadli Ferie, kurs og misjonssenter, stimlet rundt 20 kursdeltagere sammen i møtesalen. Utover kvelden kom de sju regionlederne og et par fra Misjonssambandet Norge også på plass på Tonstad.

  

Tre år siden sist

– Vi har jo kunnet glede oss til kurs flere ganger, siden det måtte avlyses sist, forteller Aslaug Nord-Varhaug, daglig leder på Tonstadli Ferie, kurs og misjonssenter, når hun ønsker velkommen til leirstedskurs på Tonstadli.

Vanligvis har det vært samling annethvert år i regi av NM Hotels, Normisjon og Misjonssambandet.

– For tre år siden hadde vi samling på Solbukta. Så skulle vi arrangert ny samling i fjor. Men siden det var så usikkert med covid, valgte vi å avlyse den, sier Kåre Johan Lid, leder i Misjonssambandet Norge, og fortsetter, – Etter at NM Hotels ble lagt ned, er det nå Misjonssambandet Norge som har tatt initiativ til å arrangere kurset for sine leirsteder. Vi tror at samlinger som dette har en verdi å prioritere, og har planlagt ny samling om to år på Skoghus på Senja.

  

Lære av hverandre

Misjonssambandet eier totalt 26 leirsteder, hvorav 17 er bemannet. I år var det ti av de bemannede leirstedene som deltok på kurset. Flere var med for første gang, blant annet daglig leder på Solgry ungdoms- og misjonssenter, Rolf Einar Amdal.

– En samling som dette betyr veldig mye. Vi er jo en gruppe folk som driver et litt spesielt arbeid. Det er ikke så mange andre som driver med det samme.  Derfor må vi lære av hverandre og løfte hverandres arbeid frem og se at vi er et fellesskap. Og så er det kjempeflott at regionlederne er med på samlingen, sier han.

I år var regionlederne med. Det har de ikke vært tidligere.

– Regionlederne var med fordi vi ønsket å sette fokus på leirstedenes plass i regionsarbeidet. Leirstedene sitter på sine spesielle arbeidsfelt og blir litt for seg selv, så vi ønsket å styrke linken mellom regionene og leirstedene, forteller Lid.

  

Motiverende å samles

Det var lagt opp til tett program med fokus på å få påfyll, samt knytte kontakter og utveksle erfaringer med det å drive et leirsted.

– Å drive leirsted kan være ensomt, og man sitter med ansvar for både økonomisk drift og for at leirstedet skal tjene den hensikten det er bygget på. Målet med samlingen er å samle leirstedsansatte som jobber med mye av det samme, men på hver sine steder. Det opplevdes som en positiv samling og det var en god balanse mellom fag og det som ligger i bunnen av motivasjon for å drive leirsteder, avslutter Lid.