Hovedkontoret

– Tøffe tider for misjonsøkonomien

Per september 2023 er inntektene til Misjonssambandet omtrent som i 2022. Men kostnadene har økt med ti millioner kroner. – Vi går mot et underskudd i år og et svært krevende budsjettarbeid, sier økonomileder Morten I. Pettersen.

– Gaveinntektene fra regionene er omtrent som i fjor. Vi budsjetterte med noe økning i 2023 siden prisveksten er høy i landet vårt. Men jeg har full forståelse for at noen merker at økonomien er krevende, sier Pettersen.

Regnskapet for årets ni første måneder viser at gaveinntektene er 3,6 millioner mindre enn fjoråret. Den summen tilsvarer omtrent gavene som kom inn på generalforsamlingen i 2022. De testamentariske gavene er nesten halvert så langt i år, og Pettersen forventer ikke at budsjettet på 20 millioner vil bli nådd.

Morten I. Pettersen
Økonomileder:Morten I. Pettersen Simon Berg

– Det kan nok hende at vi må justere ned budsjettallet for testamentariske gaver kommende år siden dette blir andre år på rad hvor vi ikke når det som er budsjettert.

   

Gjenbruk løfter

– Det betyr svært mye for oss at Gjenbruken så langt har overført åtte millioner kroner mer til hovedkassen sammenlignet med fjoråret, sier Pettersen.

Han understreker at det er helt avgjørende for misjonsøkonomien at Gjenbruken bidrar med stå store overføringer. I tillegg forteller Pettersen at det etter alt å dømme vil det også komme et utbytte til hovedkassen fra NLM Miljø i løpet av 2023. Det vil i så fall bli første gang.

– Vi er svært takknemlige for det gode arbeidet som gjøres av både frivillige og ansatte i Gjenbruken og i NLM Miljø.

  

Påvirkes sterkt av kronekurs og prisvekst

Den svake kronekursen er en viktig grunn til at kostnadene på feltene har økt betydelig fra 2022 til 2023 til tross for omtrent samme misjonærantall. Kostnadsveksten i Norge skyldes i stor grad den generelle prisveksten.

– Totalt sett ser vi at kostnadene har økt med ti millioner kroner. Det er langt på vei som forventet i lys av svak kronekurs og høy prisvekst både nasjonalt og globalt, sier Pettersen.

– Hva tenker du at regnskapet forteller om muligheten for å gå i balanse i 2023?

– Alt tilsier at vi vil få et underskudd i 2023, men jeg tør ikke si noe om størrelsen. Men dette er som forventet i lys av at hovedstyret vedtok et budsjett på 13 millioner kroner i underdekning. Jeg er svært spent på arbeidet med budsjettet for neste år. Vi må arbeide for å komme i balanse mellom inntekter og kostnader, sier Pettersen. 

Regnskap per september 2023
Store summer:Misjonssambandets regnskap per september 2023 (i mill.) Misjonssambandet

Usikkerhet rundt årsresultatet

Pettersen er svært spent på hva årsresultatet til Misjonssambandet blir i 2023. Det skyldes usikkerhet knyttet til inntekter de siste månedene.

– Normalt får vi ekstra store gaveinntekter i november og desember, ikke minst fra julemessene rundt omkring i landet. Vi håper det også vil være tilfelle i år, sier Pettersen.

Han peker også på at det i årsregnskapet vil ligge mange ekstraordinære poster i 2023 – som trekker i ulike retninger. På plussiden kommer det en gevinst av at Misjonssambandet har oppløst en binding av to fastrentelån. På minussiden er det en utfordring at budsjettet for 2023 har inkludert et salg av en eiendom i Kenya på ni millioner som antagelig ikke vil gjennomføres i løpet av året.

– I tillegg er skoleøkonomien krevende. Vi har tidligere kommunisert at vi vil motta et utbytte på 30 millioner kroner fra NLM Eiendom som utelukkende vil brukes på å styrke økonomien til de skolene som har en svært krevende økonomi. Men antagelig må vi overføre enda noe mer til skolene enn disse 30 millionene, sier Pettersen.