Sølvi Olimb

– De kristne lokalradioene er dagens «galleri»

Sølvi Olimb mener de kristne lokalradioene gjør det mulig for folk å lytte til det kristne budskapet litt i skjul. Hun sluttet tidligere i år som daglig leder i Radio Øst.

Artikkelen er på trykk i Utsyns regionsider nr. 4/2023.

Vi undres på hvor Sølvi Olimb har det store engasjementet for misjonen generelt og medieinteressen – og kanskje spesielt radio – fra.

– Oppveksten på et Misjonssambands-bedehus har nok hatt veldig mye å si, og dessuten bibelskolen Fjellhaug.

– I min barndom og ungdom så sang vi mye sangen «Gud har en plan med ditt liv». Og det er noe merkelig med at når man begynner å stille seg selv spørsmålet «Hva vil Gud jeg skal bruke livet mitt til?», så begynner det som kan virke som tilfeldigheter å vise seg å kanskje ikke være tilfeldigheter likevel.

– Det «åpnes dører», andre mennesker setter i gang noen tanker i deg, og så får du kanskje noen spørsmål om oppgaver du ikke hadde ventet, forteller Sølvi.

– En del bedehus hadde i gamle dager galleri hvor mennesker kunne sitte litt i skjul og lytte til det kristne budskapet. De kristne lokalradioene mener jeg er vår tids «galleri». Sølvi Olimb

Fra bank til radio.

– For meg var det pappa som satte meg på tanken om å søke meg inn på Gimlekollen Mediesenter (nå NLA Mediehøgskolen Gimlekollen). Da hadde jeg fast jobb i en bank i Oslo, hadde tatt de to første årene i grunnutdanningen i Bankakademiet og trodde at veien var lagt fremover. Men sånn kan det gå, det ble ikke bank, men radio.

Radio Øst har vært ditt store engasjement i mange år. Hvordan havnet du der?

Jeg ble spurt av daværende styreleder, Trond Svenneby, om jeg kunne tenke meg å jobbe i Radio Øst. Var ikke helt klar for det med engang, men han ga seg ikke og det ble 11 år i en veldig spennende jobb.

Radio Øst
Sølvi Olimb:– Vi må ikke et øyeblikk tro at Gud ikke bruker de kristne lokalradioene til å spre budskapet om Jesus. Radio Øst

Radio er fortsatt aktuelt.

Hører folk fortsatt på radio?

Tall fra KANTAR for 4. kvartal 2022 viser at nesten 60 % lytter til radio daglig, og det er en liten oppgang fra 4. kvartal i 2021. Når det gjelder lokalradioene samlet så er jo tallene lavere, men nesten 9 % lytter til en lokalradio daglig. I antall personer så er det 400 000 som hver dag lytter til lokalradio, og da skjønner vi at lokalradioene fortsatt har en stor plass blant nordmenn.

Ser du for deg en framtid for Radio Øst og andre kristne radioer?

Absolutt! De kristne lokalradioene er dagens «galleri». En del bedehus hadde i gamle dager galleri hvor mennesker kunne sitte litt i skjul og lytte til det kristne budskapet. De kristne lokalradioene mener jeg er vår tids «galleri». De sitter hjemme eller i bilen og lytter til forkynnelsen og blir kalt av Gud.

Vi må ikke et øyeblikk tro at Gud ikke bruker de kristne lokalradioene til å spre budskapet om Jesus. Han bruker dem hver eneste dag, og jeg skulle ønske at mange flere fikk øynene opp for denne fantastiske muligheten til å spre evangeliet på.

Plogspiss i misjonen

Kan radioen fortsatt være en spydspiss for misjonen i vanskelige områder?

Det er det ikke noen tvil om, og vi er så heldig at vi har Norea Mediemisjon som har spesialisert seg på akkurat dette. Gå inn på nettsiden deres og bli inspirert, oppfordrer Sølvi Olimb.

Hvordan ser din framtid ut rent jobbmessig?

Jeg skal prøve meg på å jobbe som freelance journalist, og så får vi se hvordan det går.