Åge Solsvik

Åge Solsvik 70 år

– 70 år er jo bare et tall, men årene kommer. En kan jammen lure på alle disse dagene som en har levd – hvor ble de av? Jeg skulle gjerne reist enda mer, sier Åge Solsvik. 18.mars fyller han 70 år og går dermed over i pensjonistenes rekker.

– Jeg ville satset mye mer på barne- og ungdomsarbeid hvis jeg skulle ha fortsatt å arbeide. Det er ikke slik at jeg snakker ned det å reise som forkynner, men barne- og ungdomsarbeidet er mye viktigere enn det vi tror, sier Åge Solsvik.

Åge vokste opp i gamle Øygarden kommune, nærmere fire og en halv mil fra Bergen sentrum. Han er gift med Signy og de har fem barn, svigerbarn og seks barnebarn. I dag bor Åge og kona Signy på Flekkerøy, og der har de bodd i mer enn 30 år. Før den tid bodde familien i Oslo og Vestfold i til sammen 12 år.

Åge Solsvik har mer enn 40 år i tjeneste for Misjonssambandet, og da er det naturlig å spørre om hvilke tanker han gjør seg når han ser tilbake på alle disse årene.

– Jeg syns jeg har vært heldig som har fått lov til å jobbe med det som jeg helt sikkert hadde vært med på uansett. Selv om jeg ikke hadde vært ansatt så hadde jeg helt sikkert vært med i misjonens arbeid, sier han. Det blir rart å slutte, men jeg håper at jeg kan fortsette litt med det samme, være med og vitne og ha møter, sier han.

Fra sjømannsliv til misjonsskole

Etter å ha reist til sjøs en stund, både langs norskekysten, England og Nederland, kom Åge Solsvik til Oslo og begynte på Misjonsskolen på Fjellhaug i 1979.

Det ble ikke utreise til et annet land for Åge og familien, men det ble arbeid i Norge. Etter misjonsskolen arbeidet han som vaktmester på Fjellhaug skoler, samtidig som han tok pedagogisk seminar for senere å kunne jobbe som lærer.

Vennlig tålmodighet

I 1987 flyttet familien Solsvik til Solåsen leirsted i Tjølling i Vestfold. Der drev Åge leirskolen. I tillegg til det begynte han å reise som forkynner i Vestfold. – Jeg har mange ganger tenkt på at de som tok imot denne nye forkynneren de hadde en vennlig tålmodighet – tenk alt det rare jeg har sagt, smiler Åge. – Men misjonsfolk er positive, og de er et fint folk.

Forkynner og lærer

I alle år har Åge hatt to jobber parallelt - forkynner og lærer. Han har reist som forkynner samtidig som han har vært tilknyttet leirskolearbeid både i Vestfold og på Evjetun. Han var leirskolelærer og drev leirskolen på Evjetun i 6 år. Etter det var han også allmennlærer ved den videregående skolen KVS Bygland.

–  Hva betyr det for deg å være en kristen?

– Det å være en kristen står og faller på Jesus og det han har gjort for meg – hans død og oppstandelse. Det er det jeg klynger meg fast til. Dette har vært bestemmende for hele livet mitt. For meg så er forkynnertjenesten det viktigste arbeidet et menneske kan være med på. Det er det som gir mening med livet, sier Åge Solsvik.

Nedsnakket og nedvurdert

– Det er et privilegium å være forkynner. Misjonsvennene er veldig tålmodige til å ta imot, de er flinke til å ordne i stand og sørge for at vi kan ha møter. Jeg tror forkynneryrket er et yrke som er nedsnakket og nedvurdert. Det begynner å bli få av oss, og det er trist, sier Åge. – Kanskje er omreisende forkynnere en tilbakelagt måte å arbeide på, men da må vi finne andre måter å forkynne Kristus på. Solsvik sier at han mener det også er sunt å kunne ha et vanlig yrke ved siden av forkynnertjenesten. –Det har også vært en stor gave for meg, gjennom disse årene å få være med på bibelcampinger både på Evjetun og Solåsen. Jeg tror jeg har vært med på mer enn 25 slike arrangementer.

Ensomt yrke.

– Det kan være veldig ensomt å være forkynner, og det kan være ensomt å være gift med en forkynner, sier Solsvik. – Satt på spissen kan jeg si det slik; Alle kjenner forkynneren, men forkynneren kjenner egentlig ingen. Jeg reiser fra sted til sted og treffer mange flotte mennesker, og det er viktig at jeg selv også bidrar med å bli kjent med folk. – Jeg er av og til to personer jeg, sier Åge – jeg er veldig innadvendt og så er jeg veldig utadvendt, hvis det går an å si det slik, sier Åge og ler. Han forklarer det på denne måten. –Når jeg skal ut å ha møte et sted, så er det førsteprioritet, og da ser jeg ikke alltid menneskene rundt meg. Så jeg har nok gått forbi mange som jeg burde ha hilst på. Samtidig kan jeg være veldig utadvendt og prate med mennesker. – Å være forkynner er å egentlig aldri bli fullt utlært. Noe kan selvsagt læres, men man står alltid på en måte som en tigger og Gud må velsigne – hvis ikke så er det helt forgjeves, sier Åge.

Skriver sangtekster

– Ja, jeg har jo begått noen tekster, sier Åge når jeg forteller at jeg har hørt om at han i mange år har skrevet sangtekster. – Jeg husker ikke helt hvordan det startet, det bare ble sånn. – Jeg satte meg ned med papir og blyant og bare skrev noe, og så ble det noen tekster da. Det som er morsomt er jo at blant annet Per Tveten har laget melodi til tekster jeg har skrevet og utgitt det på CD. Jeg skriver bare tekstene, for alt som har med musikk å gjøre er utenfor min komfortsone. Så melodiene overlater jeg til andre å skrive, sier han.

– Hvordan vil du beskrive deg selv, Åge Solsvik?

– Hva i all verden skal jeg da si? Stikkord her må jo være humor. Det er en viktig del av livet. Å kunne fortelle historier, som folk ler av har jeg sett på som en veldig viktig ting. Ja, jeg er ubegripelig glad i å fortelle historier – både morsomme historier, men også historier som illustrasjon til en preken. På leir og leirskoler er det nok også mange som husker at Åge har drevet med trylling. – Trylling og trylling, kommer det litt beskjedent fra Åge. – Jeg har nå bare hatt med meg disse tauene mine jeg og det skaper jo umiddelbart kontakt.

Hobby

Båt og fiske er hobby nummer èn. – Det kommer jeg nok til å bruke enda mer tid på. Ellers så har jeg også tenkt på at jeg som pensjonist vil gjøre mer av det jeg har gjort til nå. Så hvis det skulle være behov for det, så vil jeg gjerne reise og preke litt. Å være sammen med ungdom å se at det en forkynner går inn – ja, det kan jo ikke måles i verken kroner eller øre. Det største er når du ser at mennesker tar imot evangeliet og blir et Guds barn, avslutter Åge Solsvik.

Vi takker Åge Solsvik for tjenesten, gratulerer så mye med dagen og ønsker Guds velsignelse for veien videre.