Elfenbenskysten Kvinner

Pensjonister fra Spydeberg på korttidsoppdrag

Vi har mye å lære, ikke minst at vi kan være lykkelige og smile selv om livet har sine store utfordringer.

Artikkelen er på trykk i Utsyns regionsider nr. 1/2024.

Hilde fikk uventet forespørsel fra vår kjære svigerinne Sigrun om å jobbe som lærer på den norske skolen i Ouaninou. Få uker senere, etter vaksiner og innvilget visum, landet vi i storbyen Abidjan.

Hva visste vi om Côte D´Ivoire? Vi kjente flere tidligere misjonærer, og at språket var fransk. Det hadde vært mye uroligheter og misjonen måtte «rømme» til Mali. De har gode fotballspillere, med Drogba som den store helten. Ellers visste vi svært lite skulle det vise seg.

På gjestehuset i Abidjan møtte vi misjonærene som hadde sin årlige konferanse. Det var fem familier, ettåring, student og veteranene Bergfrid Almelid og Sigfred Kiplesund. Vi fikk oppleve en levende kirke i et av byens fattigområder, hvor kirken hadde gode prosjekt for å bedre levekårene.

Vemodig oppdrag

Vi skulle 700 km nord-vestover fra grønt og tropisk til savannelandskap. I Ouaninou har misjonen boliger, leirlokaler, kontorer, kirke og skolen, Lécole Norvegiénne. Det var dette året ni elever fordelt på nesten alle trinn. Et vemodig oppdrag var å avvikle skolen. Det ble tre måneder med lærdom på mange plan, ikke minst for lærerne.

Tormod Lund
Tormod Lund:Foran rådhuset i Ouaninou. Hilde Lund

Ouaninou, med sine 6000 innbyggere, er et knutepunkt for handel med stort marked hver søndag. Kommunen har bygd ut vann og elektrisitet, skoler og et sykehus. Det er skoleplikt, men ikke alle følger opp, og barna trenges også hjemme.

Det bygges nye veier, men i Afrika er det dårlig med vedlikehold. Vi handlet på markedet til det daglige hushold, men måtte reise 45 minutter på humpete veier til «supermarkedet».

Ikke enkelt å være kristen

I alle landsbyene er det moské. Her er islam dominerende religion. Folk virket vennlige selv om de hadde forskjellig religiøs tro, men det er ikke enkelt å være kristen i en muslimsk familie.

Vi var med på alfabetiseringskurs og bibelfortellinger på film driftet av aggregat. Det er flere stammer og språk i området. Misjonen arbeider primært med mahoustammen. En vesentlig del er oversettelse av Bibelen.

Hva skjer i Elfenbenskysten og Ouaninou nå?  Det er et stort ansvar og privilegium å drive misjon i et av verdens mest fattige og urolige områder. Det kommer nå nye misjonærer, og det må fylles på med flere ganske raskt.

Innsamling av plastsøppel

Bistand og diakoni går hånd i hånd med evangelisering. Misjonsstyret har nå i sin strategiplan innsamling av plastsøppel. Det er ikke verdig å leve med all denne søpla flytende rundt som dyrene spiser. Et viktig miljøprosjekt som Gjenbruken vil finansiere.

Elfenbenkysten søppel
MILJØPROSJEKT:Innsamling av plastsøppel planlegges som miljøprosjekt finansiert av Gjenbruken. Tormod Lund

Vi savner våre venner, Sara, hushjelpen vår på 17, dansen og trommespillet i kirken, de nydelige og smilende barna i de fargerike klærne. Vi leser nyheter fra Afrika hver dag. Du bor ikke her over noen tid uten å bli fascinert og berørt. Vi har mye å lære, ikke minst at vi kan være lykkelige og smile selv om livet har sine store utfordringer.

Det var godt å komme hjem igjen til familien, men barnebarna var skuffet over at vi ikke hadde sett noen elefanter. De store dyrene er utryddet i Vest-Afrika på grunn av vestens uvettige handlinger.

FAKTABOKS

Hilde og Tormod Lund bor i Spydeberg i Indre Østfold. De er pensjonister med bakgrunn fra forvaltning og skole. Våren 2022 var de i Elfenbenskysten i tre måneder på oppdrag fra Misjonssambandet.