12. oktober er det duket for 100-års jubileumsfest i Salem Stavanger!
100-års jubileumsfesten i Salem Stavanger begynner lørdag 12.10.24 kl. 17.00
Det blir tale av Gunnar Bråthen og historisk innslag ved Tor Øyvind Skeiseid i Ryfylke Livsgnist, sanginnslag og hilsener står på programmet.
Matpause er lagt inn og det blir også mulighet til å gi misjonsoffer.
Salem ungdomskor fra ca 1975-80 med dirigent Jan Jakobsen er "trommet sammen" for å delta, flere tidligere bysekretærer kommer, deriblant Odd Dubland som deltar med sang. Lyd- og bildeoverføring til 2.etasje, eget innslag for barna. Sangen som ble skrevet til innvielsen i 1924 skal synges, (den står i Aks i vind av Lars G Jøssang). Alle er hjertelig velkomne!
Skrevet av Alf Idsø. De første avsnittene er utdrag fra Salems jubileumshefte.
Salem i Bergelandsgata 38 ble bygd i 1924. Den kjente arkitekten Gustav Helland tegnet bygget i ny klassisk arkitektur. Kunstmaleren Bjarne Hansen laget relieffet i gavlen. Bygget med tomt kostet kr 274.000. Det tilsvarte over hundre årslønner til en ufaglært arbeider i den tiden. Bygget har møtesal med galleri i tredje etasje. Opprinnelig var det plass til 600 personer. Det kan nå være maks 380 i henhold til dagens sikkerhetskrav. I første etasje var samvirkebutikken Kube og Knutsen konditori. I andre etasje var det hospits på ni rom.
Utleien opphørte i 1975 og hele bygget ble nyttet til eget bruk. I 2000 ble det oppført et tilbygg med ny hovedinngang. Bygget inneholder nå tre møtesaler og tre møterom spesielt for barn. I tillegg kommer kontorer, møterom, kjøkkener, flere lager og fasiliteter. Hele bygget nyttes til kristen møtevirksomhet og felles sosialt samvær av og mellom alle generasjoner og mange nasjonaliteter. Fellesskapet begynte våren 1887 da de tre damene Kirsten Johansen, Marie Nilsen og fru Tobisen kom sammen i Løkkeveien 90/Stokkaveien og startet en forening som støttet misjonsarbeid i Kina. Løkkeveien 90 var heimen til Marie Nilsen. Litt etter kom også de tre jentene Olene Olsen, Otelie Tollagsen og Marie Behne sammen i Løkkeveien 90 og startet en ny kinamisjonsforrening.
Det som inspirerte til misjon, var det de hørte om den åndelige og menneskelige nøden til flere 100 millioner kinesere. De som først fortalte dette om Kina i Norge, var sjømenn som hadde vært i kontakt med China Inland Mission i England. Mange i Norge fortalte dette videre i befolkningen.
Den første misjonæren fra Stavanger til Kina var Sigvald Netland. Han kom i ung alder fra Sogndalstrand til Stavanger og ble der skomakersven. Han var noen måneder på misjonsskole i England før han drog sammen med Ole Næstegaard den yngre til USA. Der hadde de møter og fortalte om Kina noen måneder. I 1889 reiste han til Kina for Hauges synode i USA, 21 år gammel. Året etter kom forloveden Bertine Eriksen, og de giftet seg i Kina. Bertine arbeidet i en manufakturforretning og var med i den første foreningen. Sigvald var med i den andre foreningen.
Flere kom til de første foreningene og flere foreninger startet. I 1890 kom foreningene sammen og startet Stavanger Kinamisjonsforbund. Navnet er nå Salem misjonsforsamling. Sammen med flere andre foreninger i landet stiftet de i 1891 Det norske lutherske Kinamisjonsforbund. Den første tiden hadde de husmøter og leide noe «Nygadens oppbyggelseshus» i Nygata 11. Fellesskapet vokste og de leide forskjellige bedehus i byen til de i 1906 kjøpte en bolig i Bergelandsgata 45 og innredet den til en forsamlingssal og et møterom. Huset ble kalt «Kinahuset» og brukt fram til Salem ble bygget.
Kinamisjonen vokste og holdt til i Kina fram til 1949 da kommunistene kom til makten, og alle misjonærer måtte reise ut av landet. Da det ble slutt i Kina, endret de navnet til Norsk Luthersk Misjonssamband og sendte misjonærer til andre land i Asia, Afrika og senere Sør Amerika. Der har de i tillegg til kristen forkynnelse bygget skoler, sykehus helsestasjoner, nytt jordbruk og annen virksomhet. Norad har støttet noen prosjekter. Etter hvert overtar den lokale befolkningen eierskap og drift av virksomhetene. Misjonærene reiser videre til andre steder og land hvor det er lite eller ingen kristen virksomhet. Norsk Luthersk Misjonssamband er i dag en av Europas største misjonsorganisasjoner.