Globus på et bord

En global kristendom

KULTUR: Oppdraget er det samme, men den globale verden har endret seg drastisk.

NLM har sendt ut misjonærer i over 125 år, og vi sender fortsatt. Men der kallet, oppdraget og budskapet er det samme, så har den globale verden endret seg drastisk. Vi arbeider derfor i en spennende tid, der de globale endringene påvirker vårt arbeid og gir nye muligheter. 

I disse dager leser jeg en ny bok som tar opp disse spørsmålene - «Global kristendom – en samtidshistorie». 4 norske forfattere ser på kristendommens endringer og analyserer årsakene. Mange av disse endringene påvirker NLM sitt arbeid. Jeg skal gi noen få eksempler.

En tydelig trend er at kirkens tyngdepunkt har flyttet seg til det vi vil kalle det globale sør (Afrika, Latin-Amerika og Asia). Fortsatt kan vi nok tenke at nord (Europa og Nord – Amerika) er kristendommens sentrum. Og i 1900 bodde ca. 80% av alle kristne i nord. I dag har tyngdepunktet flyttet seg til sør. Vi regner med at over 60% av verdens kristne befinner seg i det globale sør. Prognoser viser at i 2050 vil tallet være over 70 %. Boken forklarer at hovedårsakene er både misjon og større befolkningsvekst i sør.

Jeg tror dette påvirker oss på mange måter. Hvem lytter vi til f.eks.? Lytter vi fortsatt bare til kirkeledere og fagmiljøer i nord, eller lytter vi til det som skjer i kirkens tyngdepunkt? Det er i sør det plantes flest nye kirker og hvor vi ser store vekkelser. Hva kan vi lære? En annen bok som kom ut nå er «RIK» av Hans Johan Sagrusten. Her skriver han om bibellesning i kirkene i Egypt og Kina. Jeg tror den boken viser at vi må lære av kirken i sør. Boken er viktig, fordi stemmen fra sør har noe viktig å si oss, som kan endre måten vi bygger våre fellesskap på.

En annen trend er at kirken i sør kommer til oss. «Global kristendom» sier at det i dag kanskje er flere misjonærer fra utlandet i Norge, enn det er misjonærer fra Norge i utlandet. Kirkene i sør bringer Jesus tilbake til oss. Det er en trend vi ser i hele Europa. I Norge i dag kan det være over 250 migrantmenigheter og det feires gudstjenester på over 40 forskjellige språk hver søndag. Hvordan kan NLM fremover jobbe sammen med misjonærer fra sør, både i Norge og andre deler av verden?

En annen trend boken løfter opp som viktig er pinsekirkens vekst over hele verden. Boken kaller det pinsevekkelser i flertall, fordi den kommer i så mange ulike former. Denne veksten har også påvirket de tradisjonelle kirkene, f.eks. den katolsk – karismatiske vekkelsen i Latin-Amerika. Her kunne det vært sagt mye, men det jeg noterte meg sterkest er at pinsevekkelsens viktigste steder har vært i storbyene. I dag bor ca. 55% av verdens befolking i byer, og byene vokser raskt. Hvordan skal NLM jobbe i byene fremover?

Den globale verden er i endring, og kristendommen vokser. NLM har en viktig plass i dette kartet fremover. Denne fremtiden er spennende og gis oss nye muligheter.