Utsynleder av Espen Ottosen

Kjønn betyr noe

LEDER: «Som mann og kvinne skapte han dem», står det i skapelsesberetningen i 1. Mos 1,27. De samme ordene bruker Jesus når han snakker om ekteskap og skilsmisse (Matt 19,4).

Men hva betyr det – sånn helt konkret – at Gud har skapt to ulike kjønn? Få spørsmål er mer utfordrende i vår tid.

 

Et hellig prinsipp

Det er neppe noen tvil om at «likestilling» iblant fremstår som et slags hellig prinsipp i dagens samfunnsdebatt. Mest utfordrende for kristen etikk er ideen om at kjønn ikke betyr noe når tema er samliv og ekteskap. Det er ut fra en slik logikk at en kjønnsnøytral ekteskapslov for eksempel er blitt innført i Norge.

Også til grunn for de siste årenes debatt om transpersoner – og for eksempel et forslag om å innføre et tredje kjønn – ligger en annen kjønnsforståelse enn den bibelske. Istedenfor å tenke at Gud har skapt to kjønn, snakkes det om «et spekter av kjønn». De mest radikale vil fjerne alle kjønnskategorier.

Mer usikkerhet og uenighet blant kristne skaper nok spørsmål om likestilling i ekteskap og menighet. Mange bibeltekster synes å gjøre en viss forskjell på kjønnene. 1. Kor 11,3 sier at «mannen er kvinnens hode». Samme uttrykk finner vi i Ef 5,23. I flere tekster blir kvinner bedt om å «underordne» seg under sine menn (f. eks Ef 5,22; 1. Tim 2,12; 1 Pet 3,1). I tillegg kommer tekster om rollen som «tilsynsmann» og beskjeden om at kvinnene skal «tie når menigheten samles» (1 Kor 14,34).

Så kanskje løsningen blir å foreta et visst skille mellom likeverd og likestilling.

Det er lett å forstå at slike tekster kan oppleves provoserende. Det er heller ikke alltid gitt hvordan de bør forstås og anvendes i vår tid – og i en kristen organisasjon som NLM. Derfor må vi forvente noe uenighet om tekstenes budskap. Men kanskje kan vi enes om at vi ikke bør styres av et sekulært mål om at målet alltid er mest mulig likestilling og kjønnsnøytralitet. For kjønn betyr noe. Det kommer vi ikke forbi hvis vi fastholder at apostlene taler med en autoritet fra Gud.

 

Like flinke

På mange områder er full likestilling mellom kvinner og menn viktig. Faren er til stede for at vi overvurderer forskjellen mellom kjønnene. Det blir feil å skille mellom kjønnene når det gjelder å tenke og skrive, resonnere og argumentere, administrere og lede. Det finnes heller ikke noe bibelsk belegg for kvinneundertrykkelse. Menn skal elske «konene deres, slik Kristus elsket kirken og ga seg selv for den» (EF 5,25).

Så kanskje løsningen blir å foreta et visst skille mellom likeverd og likestilling. Bibelen holder frem at mann og kvinne er likeverdige. Alle er skapt av Gud, blir frelst av nåde og er kalt til tjeneste. Samtidig er vi ulike og kan utfylle hverandre. Jeg innrømmer gjerne at å beskrive presist hva kjønnsforskjellene bør bety i vår tid – og i en organisasjon som NLM -- er utfordrende. Derfor trenger vi en samtale med lave skuldre og med respekt for ulike syn.