Leder Espen Ottosen

Fra dum til ond

LEDER: «Før ble kristne sett på som dumme. Nå betraktes vi som onde».

Setningene over hørte jeg første gang for noen år siden av en eldre, kristen leder. De skapte øyeblikkelig gjenkjennelse. Som elev på en offentlig videregående skole på 90-tallet opplevde jeg iblant at både lærere og medelever betraktet troen min som naiv. Noen mente at mer kunnskap – om alt fra naturvitenskap til bibelkritikk – ville føre meg bort fra kristendommen.

Naiv tro

I dag er hovedargumentet imot klassisk kristen tro for mange ikke er at vi er naive, kunnskapsløse eller dumme. Isteden blir et nei til en kjønnsnøytral ekteskapsforståelse, til abort eller til et tredje kjønn sett på som ondskap overfor sårbare mennesker. Som Taliban. «Indre Misjon står for en ond teologi når det gjelder homoseksuelle», sa den danske sognepresten Claus Nybo i en radiogudstjeneste i slutten av august. I etterkant sammenlignet han konservativ kristendom med Taliban og Den islamske stat. Påstandene fra Nybo har forståelig nok skapt storm i dansk kirkeliv. Også mange av de som støtter hans teologi, mener at han gir en gal beskrivelse av sine meningsmotstandere. Det er bra at det reflekteres slik. Men i det store og det hele må vi regne med denne typen kritikk i tiden fremover. Det skyldes ikke minst at klar tale når temaet er kjønn og seksualitet, blir det samme som å an - gripe folk for «den de er».

Etikk

Et etisk standpunkt, som at homofilt samliv er i strid med Guds vilje, blir dermed oppfattet som et budskap om at «homofile er annenrangs mennesker». Da er veien kort til påstander om at et tradi - sjonelt syn på ekteskapet innebærer å opptre ondt, diskriminerende og krenkende. Hard ordbruk. I møte med beskyldninger om ondskap er det viktig å respondere både klokt og kristent. Voldsomme protester kan gjøre vondt verre.

Guds strålende barn

Vi bør forsvare oss, men la oss også huske hva Paulus skrev i sitt siste brev: «Alle som vil leve et gudfryktig liv i Kris - tus Jesus, skal bli forfulgt» (2 Tim 3,12). Med andre ord kan vi ikke regne med å vinne frem i enhver diskusjon. La oss også vokte oss fra å svare med samme mynt når ordbruken er hard. «Når noen håner oss, svarer vi med vennlighet», skriver Paulus i 1 Kor 4,13. Og han oppfordrer i Fil 4,5: «La alle mennesker få merke at dere er vennlige». I møte med beskyldninger om at vi står for ondskap, er det aller beste svaret å gjøre godt. «Gjør alt uten murring og misnøye, så dere kan være uklanderlige og rene, Guds barn uten feil midt i en vrang og villfaren slekt. Dere stråler blant dem som stjerner på nattehimmelen» (Fil 2,14–15).