Val Grunnskole

Lokalprodusert skole

Denne høsten står nye skolelokaler klare for grunnskolen på Val. De er satt opp ved bruk av lokalt treverk og med lokale håndverkere.

– Nå går vi inn i det tredje året med grunnskole på Val, og gleder oss til å flytte inn i nytt bygg i løpet av høsten, sier Grethe Stople Mjølhusavdelingsleder for Val grunnskole. De har 24 elever dette året, fra 1.-5. klasse, og satser på å starte opp med ungdomsskole fra neste år av, men har det ikke travelt.  

Lokalt initiativ 

– Den nærmeste skolen ble lagt ned, så det er lang vei for å komme seg på skolen. Vi tror det er noe av grunnen til at flere begynner på Val, forteller Mjølhus. 

– Vi vil være en skole for lokalmiljøet, en skole som betyr noe. Da er det gøy å se at vi vokser og at både kristne og andre søker seg hit, sier hun, og forteller videre at tanken om grunnskole begynte med at lokale tok kontakt for å høre om ikke de kunne starte opp en grunnskole. Val hadde mange fasiliteter som gjorde at det var mulig å starte opp. Nå peker pilene rett vei på flere måter.  

Miljøvennlig skolebygg 

Wilhelm Nessa er byggingeniør og prosjektleder for det nye grunnskole-bygget. Han er fornøyd med det de har fått ut av budsjettet på 30 millioner kroner.  

– Jeg tror ikke det er mange som klarer å bygge så mye for den summen, sier han og forteller at de har tenkt nøye gjennom en miljøvennlig profil ved byggingen. Både den videregående skolen, aqua-anlegget, flisfyringsanlegget og det nye bygget skal være så miljøvennlig som mulig.  

– Vi har i all hovedsak brukt tre i det nye bygget, det er svært lite stål og betong. I tillegg har vi isolert det nye bygget med trefiber og kledningen er lokal furu, avslutter en stolt prosjektleder.