Øystein Frøysa 3

Frøysa sier opp

Torsdag formiddag leverte økonomileder i Misjonssambandet Øystein Frøysa sin oppsigelse til fungerende generalsekretær Birger Helland.

Allerede onsdag varslet han Helland om beslutningen. Frøysa har vært økonomileder i Misjonssambandet i 11 år og har sin siste dag 31. august i år. Han forteller om nærmere to år med krevende samarbeidsforhold mellom administrasjonen og hovedstyret.

– Det har vært utfordrende siden høsten 2020, og etter den siste tidens hendelser ser jeg ikke lenger grunnlag for et godt samarbeid, sier han til Utsyn.

 

Lojalitet

Frøysa har registrert reaksjonene knyttet til uttalelsene han kom med i forbindelse med Åslands avgang.

– Jeg håper uttalelsene mine i ettertid kan sees i lys av hvor opprivende og vondt det var å være vitne til at den lederen man har opplevd å få avgjørende støtte og tillit fra i 11 år, får en slik avslutning på sitt arbeidsforhold. Fortsatt fremstår hovedstyrets beslutning rundt Øyvind Åslands avgang som en helt ugrei måte å håndtere dette på, og jeg opplever ikke at det gis tilfredsstillende forklaringer på hvorfor dette måtte skje nå og på denne måten. 

Han mener noen av Misjonssambandets verdier har blitt utfordret.

– Slik jeg ser det, har noen viktige verdier og prinsipper blitt utfordret eller tilsidesatt av hovedstyret. Min lojalitet ligger først og fremst hos organisasjonen og disse verdiene og prinsippene. Det er det jeg nå tar konsekvensen av.

 

Kritisk

Når Utsyn spør om den offentlige kritikken var nødvendig, svarer Frøysa at han helst skulle «gått stille i dørene».

– Men jeg kunne ikke sitte og se på at hovedstyret gjemte seg bak noen setninger når jeg visste hva som foregikk. For oss som har vært tett på Øyvind de siste månedene, var det viktig å uttrykke tydelig at en så brå avgang umulig kunne ha vært noe Øyvind ønsket. Når han er bundet til en avtale som fratar ham muligheten til å si stort mer enn at samarbeidsforholdene har vært krevende, måtte noen av oss gå ut for å rette opp inntrykket av at dette bare var en omforent avtale, sier han.

Han er også kritisk til hovedstyrets økonomistyring.

– Det har vært svært krevende å sitte som økonomileder og se på pengebruken hovedstyret har tillatt seg i forbindelse med varslingsutvalget og avslutningen av Øyvinds arbeidsforhold. Jeg opplever det også som et problem at vi de siste to årene har opplevd et hovedstyre som har fremstått særdeles taus i møte med oss som administrasjon. Samtidig har hovedstyret valgt å lytte til mange andre stemmer, slik hovedstyreformannen skrev i helgen. (Hovedstyreformann Raymond Bjuland 11. mai, journ.anm.) Det kan gi inntrykk av at det primært er stemmer utenfra som legger premissene for hovedstyrets beslutninger, ikke minst i ulike forsøk på omkamper, sier økonomilederen.

                                                                                                                                         

Lederskap

Frøysa føler seg også truffet av kritikken mot lederskap i organisasjonen.

– Hovedstyreformannen adresserer en ukultur i Misjonssambandet hvor man «møter mennesker på en måte som er ugrei» og «på en måte som skape reaksjoner». På denne måten skaper han utrygghet og usikkerhet for meg og andre som er ledere i Misjonssambandet på ulike nivå. Selv om ingen ledere, verken i Misjonssambandet eller andre steder, er uten feil og mangler, og løpende må utvikle og forbedre oss, må jeg si at jeg har møtt og sett særdeles mye imøtekommenhet, profesjonalitet og kjærlighet fra mine «med-ledere» i Misjonssambandet de siste elleve årene.  

 

Øystein Frøysa
Sier opp:Økonomileder Øystein Frøysa Hans Christian Bergsjø

– Vil gjøre mitt ytterste

For økonomilederen er dagen i dag vemodig.

– Det er mange følelser på en slik dag. Jeg kan ikke få uttrykt sterkt nok hvor høyt jeg har verdsatt å få være ansatt i denne organisasjonen. Det har vært svært meningsfullt å få ha sitt arbeid i en slik sammenheng, med alle de kollegene og frivillige jeg har fått samarbeide med, og med et slikt formål.

Frøysa håper han får til en god overgang med ny økonomileder.

– Jeg skal gjøre mitt ytterste for at en ny økonomileder kan få en så god innføring og overlevering som mulig, sier han.

 

Ingen planer

Han ser ikke bort fra å kunne jobbe i Misjonssambandet ved en senere anledning.

– Jeg har ingen problemer med å anbefale Misjonssambandet som arbeidsplass. Jeg tviler på at jeg vil finne et så godt kollegium og arbeidsfellesskap igjen.

Veien videre er foreløpig ukjent.

– Jeg håper å bruke tiden fram til sommeren på å finne meg noe annet å gjøre.

 

Portrettbilde av Raymond Bjuland
Hovedstyreformann:Raymond Bjuland Kjetil Vatsøy

Utsyn har forsøkt å få svar på kritikken som rettes mot hovedstyret og hovedstyrets formann. Hovedstyreformann Raymond Bjuland skriver i en SMS til Utsyn at «det er trist å registrere at vi nå mister en dyktig og god medarbeider. Jeg vil ønske ham lykke til i nye arbeidsoppgaver».