Elever på fiskemerd

Kristne friskoler yter et betydelig samfunnsbidrag

Kristne friskoler er ikke særskoler for kristne, slik mange tror. Tvert imot er de et viktig alternativ som bidrar med spennende studietilbud og løfter elevene.

Misjonssambandet står bak mange skoler. Vi har en dobbelt målsetning med dette, både å gjøre Kristus kjent slik at han kan bli trodd og etterfulgt og å gi undervisning og oppdragelse ut fra et kristent helhetssyn på livet, slik at elevene best mulig kan utvikle sine evner og ta ansvar i samfunnet.

I kortform vil vi altså drive gode kristne skoler. Og vi legger vekt på hvert ord.

 

Et viktig alternativ

Denne gangen vil jeg trekke fram eksempler på at vi har gode skoler som bidrar i samfunnet. Det betyr ikke bare at elevene oppnår gode karakterer for videre akademiske studier. Skolene løfter elevene ut fra deres unike forutsetninger, også de som har svakere skoleresultater.

Mange elever velger en kristen friskole fordi de trenger å starte litt på nytt. Skolene er ofte mindre og har lærere som brenner for oppgaven.

Flere av skolene er sertifisert som dysleksivennlige skoler. Det er skoler som har et inkluderende og aksepterende skolemiljø der en har gode systemer og kompetanse for å finne og hjelpe elever som strever med å lese og skrive, matematikkvansker og språkvansker. I tidligere tider var dysleksi mer ukjent og mange fikk en skolegang preget av mange nederlag. Skolen skal ikke være en tapsarena.

 

Kostbare og populære yrkesfaglinjer

De fleste av de videregående skolene tilbyr studiespesialiserende opplæring, men det er også skoler som ligger langt framme innen yrkesfagene. Det er studietilbud som kan være mer kostbare å tilby. Dessverre får friskolene svært liten støtte til bygg og anlegg generelt, og det merkes ekstra godt i forbindelse med slike studietilbud som krever andre lokaler og utstyr.

Fra høsten 2021 vil Tryggheim skular tilby Vg2 Anleggsteknikk i utdanningsprogrammet Bygg- og anleggsteknikk, som bl.a. utdanner anleggsmaskinførere. Ellers i Rogaland er det kun Øksnevad videregående skole som har dette tilbudet der elevene lærer seg å jobbe med moderne anleggsmaskiner.

I Trøndelag finner vi Val videregående skole, som er en naturbruksskole med blant annet akvakultur. Dette er også et populært studietilbud. Elevene får opplæring som kvalifiserer dem for å jobbe innenfor vekstnæringen havbruk.

Gjennom en forsknings- og utviklingsavdeling, Val FoU, er Val med på forskningsprosjekter og utvikling sammen med lokalt, nasjonalt og internasjonalt næringsliv. Det siste nye er deltagelse i et såkalt klyngesamarbeid som heter InnovArena. De utreder nå en blå-grønn utviklingsarena i Ytre Namdal.  

Elever på fiskemerd
Val vgs

Fremoverlente skoler som bidrar

Noen tror at kristne friskoler er særskoler for kristne som er redde for samfunnsutviklingen. Jeg vil påstå at de kristne skolene yter et betydelig samfunnsbidrag. Det må vi håpe at vi kan få frihet til å fortsette også etter høstens stortingsvalg.

 

Torleif Belck-Olsen

Torleif Belck-Olsen

Leder, skoleseksjonen