Barn drar i tau

Det er alvorlige tider for skolene våre

Kjære misjonsfolk – det er alvorlige tider for skolene våre. Vi vil oppfordre dere som skoleeiere til å slå ring om skolene. Det er også viktig å støtte og oppmuntre de som leder skolene i denne tiden.

Denne høsten har vi møter med alle skolene som Misjonssambandet står bak for å drøfte den vanskelige økonomiske situasjonen vi står i. Det ble lavere statstilskudd i 2022 som en ettervirkning av at kommunene sparte penger under pandemien. Strømprisene har vært høye mange steder og det er generell dyrtid. Men, mest av alt er det flere skoler som ikke har fått det elevtallet som gir balanse i økonomien. Dette er til sammen blitt veldig krevende for oss som skolebevegelse.

Nå sist kommer et dramatisk forslag til endring i finansieringen av kombinerte barne- og ungdomsskoler i statsbudsjettet for 2024. Dette siste forslaget rammer alle friskoler som er under privatskoleloven så vi står sammen i dette med mange andre.

I møter med skolene er et av temaene hvordan vi har organisert oss i skolearbeidet. Alle skolene er aksjeselskaper og alle aksjene eies av hovedkassen. Derfor har hovedstyret økonomisk ansvar og råderett over alle skolene. Vi tar vare på det lokale engasjementet ved at regionene utgjør generalforsamling i skoleselskapene og velger skolestyrene. Samtidig er det etter lovene skolestyret som regnes som ansvarlig eier av myndighetene. Tildelingsbrev om statsstøtten og annen kommunikasjon fra skolemyndighetene stiles til skolestyret. Men, de som egentlig eier skolene er dere, misjonsfolket.

Derfor skriver vi til dere for å gjøre dere oppmerksomme på den krevende situasjonen vi står i. Skolene våre har vært av avgjørende betydning for enkeltmennesker og for hele misjonsbevegelsen vår. Nå er det økonomien som er vanskelig. Tidligere har det vært andre kamper om ideologi og foreldres rett til å velge utdanning for sine barn. Regjeringen uttaler at denne retten er ivaretatt så lenge det er lov å drive hjemmeundervisning. I praksis vet vi at dette alternativet er helt uaktuelt for de fleste.

Vi tror at dette er en del av åndskampen og vil oppfordre dere som skoleeiere til å slå ring om skolene. Det er også viktig å støtte og oppmuntre de som leder skolene i denne tiden. Send gjerne noen gode ord til dem. Men, denne kampen må vinnes i bønn.

Det fortelles at Trygve Bjerkrheim fikk inspirasjon til sangen Det er makt i foldede hender da han hørte en forkynner si dette: Fronten med dei falda hender er den veldigste stormakt i verda!

Be om at vi må få en trygg og forutsigbar plattform for skolene våre og aksept i samfunnet for retten til å drive kristne friskoler.

 

Torleif Belck-Olsen, leder skoleseksjonen Misjonssambandet Norge

Torleif Belck-Olsen

Torleif Belck-Olsen

Leder, skoleseksjonen