Bjuland og Vågen

– Kom som et sjokk

På grasrota i Misjonssambandet er reaksjonene sterke – både på hovedstyrets håndtering av Øyvind Åsland – og lederes kritikk av hovedstyret. – Prosessen har vært lang og krevende for alle berørte parter, sier hovedstyrelederen.

Tore Vågen er tidligere Etiopia- og Kenyamisjonær. Han har også vært styreleder i Region øst. Han er sjokkert over behandlingen av Åsland.

Tore Vågen
Tidligere misjonær :Tore Vågen Privat

– Dette kom som et sjokk, og jeg opplever det som en brutal måte å behandle folk på, sier Vågen, som er urolig for organisasjonen. Han opplevde Åsland som en god kollega og leder under tiden i Øst-Afrika.

– Det er klart det vil være uenigheter om misjonsstrategi og når en skal gå videre fra noe og til noe annet, sier han.

 

Misjonærbakgrunn

Han var en periode stedlig representant for Misjonssambandet i Etiopia, og støttet Åsland i strategivalg både da og nå. Vågen mener at hovedstyret bør vurdere å trekke seg.

– Ut fra min forståelse av situasjonen mener jeg bestemt at hovedstyret bør vurdere sin stilling. Et hovedstyre som løser en vanskelig sak på en slik måte ... Der er det noe som ikke fungerer, kort og godt.

Han tror ikke Åslands avgang vil føre til ro i organisasjonen.

– Hvis dette er gjort for å skape ro med tanke på det som har foregått i mediene, tror jeg det er feilslått.

Han retter også kritikk mot timingen.

– Det er to måneder før generalforsamlingen. At hovedstyret ikke navigerer slik at Åsland får gå av på anstendig vis – det fungerer dårlig. At de legger lokk på det hele, gjør bare situasjonen verre.

 

Utilbørlig press

Tidligere hovedstyremedlem Gunnar Indrebø spør på Facebook om det har «klikket» for hovedstyret. Til Utsyn påpeker han viktigheten av åpenhet.

– Jeg har forståelse for at det i hovedstyrets arbeid kan være sider som vi ikke kjenner til. Jeg stiller meg samtidig undrende til at man ikke er åpen om bakgrunnen og hvilke avveininger man har gjort når dette skjer akkurat nå. Fra egen erfaring er jeg redd for at hovedstyret her er utsatt for utilbørlig press fra sterke meningsbærere i organisasjonen. Jeg vil oppmuntre til åpenhet også i denne saken som er mer enn en personalsak.

 

– Lite profesjonelt

Tisligere misjønær og regionleder i Misjonssambandet, Magne Gillebo, sier til Vårt Land at han ikke har ønsket at Øyvind Åsland skulle gå av, men at det heller ikke var en unaturlig konsekvens. 

– Per nå vet vi altfor lite om hva som har skjedd i forkant av at Øyvind måtte gå så brått. Vi er veldig avventende, sier han til avisen. 

Han er overrasket over ledere i Misjonssambandet sin raske reaksjon. 

– De som uttaler seg tenker jeg nok at gjør det i sympati med Øyvind. Men det er i tidligste laget å komme på banen uten at man vet helheten i situasjonen. Det er ikke foreløpig kommet frem hva hovedstyret har sagt og gjort eller hvordan de tenker å løse problemene som organisasjonen står overfor, sier Gillebo til Vårt Land. 

 

Hovedstyrelederen svarer

Utsyn har stilt en rekke spørsmål til hovedstyreleder Raymond Bjuland.

 

– Hvordan var gårsdagen for deg?

– Jeg tror gårsdagen var vond og vanskelig for oss alle, meg inkludert. 

Portrettbilde av Raymond Bjuland
Hovedstyreleder:Raymond Bjuland Kjetil Vatsøy

– Hvordan har prosessen vært? Var det hovedstyret eller generalsekretær som tok initiativet til avgangen?

– Prosessen har vært lang og krevende for alle berørte parter, en prosess som ledet fram til den omforente avtalen mellom hovedstyret og Øyvind. I en omforent avtale er det to parter som sammen finner fram til enighet.

 

–Hvorfor måtte det skje nå? Kunne dere ikke ventet på at nytt hovedstyre ble valgt – det er jo det som skal forholde seg til generalsekretæren i framtiden?

– Tidspunktet kan jeg ikke kommentere utover at det ble en del av avtalen, og at en langvarig prosess over tid har ført oss frem dit. Som jeg også har uttalt til avisen Dagen og Vårt Land har hovedstyret arbeidet med situasjonen i organisasjonen i svært lang tid, og vi har brukt mye tid og krefter på de utfordringene vi står i. Det har vært mange stemmer vi har måttet lytte til og ta stilling til. Det handler om innspillene fra protokollkomiteen, fra varslingsutvalget og den interne dialogen vi har hatt innad i hovedstyret og med de ulike parter som har fremmet sine synspunkter overfor oss. Hovedstyrets linje har vært å finne fram til løsninger i dialog. 

 

– Er du overrasket over kritikken som er kommet?

– Nei, jeg er ikke overrasket over at det kommer kritikk og at meningene kan sprike. Jeg vil samtidig oppfordre til at vi alle bidrar til et respektfullt ordskifte, og at vi også viser respekt for de ulike roller og oppgaver vi er satt i som tillitsvalgte og ansatte i organisasjonen.

 

– Åsland uttaler at det har vært et krevende samarbeidsforhold den siste tiden – er det også deres opplevelse?

– Prosessen har naturlig nok vært krevende for alle involverte parter og for hele organisasjonen.

 

– Har dere klart en konstituert generalsekretær?

– Dette arbeider vi med og vil forhåpentligvis kunne svare på hva løsningen her blir om kort tid.

 

– Det hevdes at hovedstyret ikke hadde noen plan for ivaretakelse av ansatte og ledergruppa. Hva kan du si om det?

– Vi er nå i en situasjon som er krevende og jeg forstår behovet som etterlyses. Nestformann i hovedstyret og jeg var personlig til stede i går for å møte de ansatte og ledergruppa for å informere og svare på spørsmål. Vi hadde også en samtale med hovedverneombud der fokus var på å ivareta de ansatte på en god måte, skriver Bjuland avslutningsvis.

 

Overrasket over ledere

Tidligere Japan-misjonær gjennom flere tiår, Kari Opperud, ble som de fleste andre overrasket over Åslands brå avgang. 

Kari Opperud
Tidligere Japan-misjonær:Kari Opperud Anders Artmark Aanensen

Jeg fikk nyhetsvarsel om at han slutter. Jeg har vært innom tanken om at det kunne bli en konsekvens av uroen at Åsland kunne komme til å slutte for å skape ro i organisasjonen. Men da jeg leste at avgangen nærmest skjer på dagen og rett før GF, ble jeg overrasket, sier Opperud. 

Og enda mer uventet var kommentarene fra andre ledere i organisasjonen. 

–  Jeg ble enda mer overrasket over at folk i lederstillinger på hovedkontoret kritiserte hovedstyret offentlig. Kanskje er det litt fordi jeg er vant til japansk kultur, men jeg synes det er en upassende reaksjon. De må gjerne tenke dette privat, men det er fremmed for meg at så mye skal uttales offentlig, sier Opperud, og tenker da også på den langvarige mediestøyen rundt Misjonssambandet. 
Hun sier at det er vanskelig å forstå hva som er bakgrunnen for at Åsland sluttet så brått.
 

– Selv om jeg lurer på hvorfor så brått og hvorfor nå, mener jeg verken Åsland eller hovedstyret skylder meg svar. Jeg respekterer taushetsplikten i personalsaker, sier Opperud som i dag er pensjonist og omreisende forkynner for Misjonssambandet på deltid.

 

– Trist

Anna Sæther reiste til Taiwan første gang i 1974, men er i dag pensjonist. Hun synes det er vanskelig å uttale seg om generalsekretærens avskjed fordi det er kommet ut så lite informasjon. 

– Det eneste jeg kan si er at det er veldig trist, at så langt jeg kan se, så skaper en slik brå avgang enda mer usikkerhet blant misjonens fotfolk, sier hun. 

Misjonsveteranen håper dette kan sette en stopper for uroen i mediene. 

– Jeg håper at de som har sterke meninger om det som har skjedd – over lengre tid – nå vil besinne seg, holde inne med skadelig negativitet, slik at hovedstyret kan få anledning til å gjøre sitt for å rydde opp i all usikkerhet blant misjonsvennene. Det trenger vi nå, sier Sæther. 
Hun uttrykker stor takknemlighet for Åslands innsats for misjonen ute i mange år. 

– Det var stor stas å få han på besøk i Taiwan, og mine taiwanske medarbeidere ble glade i han. Jeg håper inderlig at han får bruke sine nådegaver og sin store misjonskunnskap i misjonen fortsatt. Lykke til også til hovedstyret og medarbeiderne som står foran en krevende tid, avslutter Sæther. 

 

I sluttfasen

Leder i kontrollkomiteen, Arvid Gusland, svarer ikke når Utsyn spør om deres rapport vil inkludere Åslands avgang, men uttaler at arbeidet deres uansett går mot slutten.

Arvid Gusland
Leder for kontrollkomiteen:Arvid Gusland Privat

– Kontrollkomiteen er i sluttfasen av arbeidet med sin rapport til generalforsamlingen. I denne rapporten gir vi vår vurdering av hovedstyrets forvaltning siden forrige generalforsamlinger, skriver Gusland i en SMS til Utsyn.