Barneklær henger i garderobe

– Koster 5 millioner mer årlig

Private barnehager må fra nyttår være egne selskap. Nå foreslår regjeringen unntak, men det kommer ikke NLM-barnehagene til gode.

Etter forslag fra regjeringen vedtok Stortinget i sommer en ny lovgivning for private barnehager. Blant annet innebar det at hver enkelt barnehage måtte opprette et eget selskap og være et selvstendig rettssubjekt.

 

Uforutsette konsekvenser

Målet var å unngå millionutbytter fra store private barnehageeiere, men lovgivningen har også skapt utfordringer for barnehageeiere uten kommersielle interesser.

– Vi og flere andre har sagt at lovgivningen vil skape uforutsette konsekvenser utover hensikten med endringene i lovgivningen. Det ser vi nå, sier daglig leder i NLM-barnehagene, Harald Berge Breistein.

Allerede en måned etter at endringene er fullt ut effektuert, har nemlig regjeringen lagt inn et forslag til unntak fra bestemmelsen: Menighetsbarnehager eid av sokn i Den norske kirke skal ikke måtte opprettes som egne selskap. Hovedårsaken til et eventuelt unntak handler om inngåtte pensjonsavtaler og at sokn i Dnk ikke har lov til å garantere for disse eller lån for selvstendige selskaper.

– Dette burde regjeringen ha fanget opp i utredningen av den nye lovgivningen, fastslår Breistein.

 

Stor omstilling

Selv om kunnskapsminister Tonje Brenna sier til Vårt Land at de har «et mål om at kommunene skal få bedre muligheter til å prioritere små privateide og ideelle barnehager», er det kun menighetsbarnehagene som ser ut til å kunne få unntak fra en ressurskrevende opprettelse av nye selskaper.

– Signalene vi har fått, er at vi ikke vil bli gitt et slikt unntak. Uansett ville det på nåværende tidspunkt ha medført nok en stor krevende prosess, fastslår Breistein.

De har nemlig jobbet iherdig de siste månedene for å få opprettet egne selskaper for hver enkelt av barnehagene tilknyttet NLM-barnehagene. De fleste av dem har inntil nå vært en del av NLM-barnehagene AS.

– Vi har måtte bruke mye tid, krefter og penger på omorganisering. Hvor mye har vi ikke helt oversikten over ennå, men et estimat som er blitt gjort på 5 millioner kroner ekstra i året virker realistisk, sier Breistein.

 

Fare for nedleggelse

Ekstrautgiftene er knyttet til omlegging av regnskapsføring, ekstrautgifter for revisor og noen andre utgifter. Blant annet må det opprettes egne styrer til hver enkelt barnehage. Selv om NLM-barnehagene, ifølge Breistein, har fått grønt lys til å støtte hverandre økonomisk i kortere perioder, kan ekstrakostnadene være tunge for enkelte av barnehagene.

– Det gjør den økonomiske situasjonen vanskeligere, og det er enkelte av våre barnehager som sliter kraftig økonomisk. For dem som står i fare for å bli nedlagt, kan dette være dråpen som gjør videre drift økonomisk uforsvarlig. Men vi vet ikke ennå nøyaktig hvor mye ekstrakostnader hver enkelt barnehage får, sier Breistein.