Josefine Garnes Mjøs

Fascinert av Jesus

Josefine Garnes Mjøs ble interessert i å vite mer om Skaperen da hun så naturens storhet.

Josefine Garnes Mjøs

Alder: 23 

Fra: Sula, Sunnmøre 

Bosted: Bergen 

Jobb: Barne- og familieleder i Salem Misjonskirke NLM Bergen 

Studier: Praktisk teologi og ledelse ved NLA Høyskolen 

Familie: Gift med Håkon 

– Ingen i min nære familie har vært kristne, så da jeg hørte om kristendommen i KRLE-timene var fjernt og utenkelig for meg, sier Josefine Garnes Mjøs, som nylig ble ansatt i 30 prosent som Barne- og familieleder i Salem Misjonskirke NLM Bergen.  

Gradvis interessert

Hun forteller at i løpet av ungdomsskolen ble fordommene mot kristentroen stadig mindre. Men det var da hun gikk på Val videregående skole at hun bestemte seg for å følge Jesus.  

– Jeg hadde begynt å bli mer interessert i tro, og hadde en lengsel etter å vite mer. Mennesker, dyr og natur var så fantastisk. Det fikk meg til å tenke at det måtte være en skaper som sto bak.  

Den første høsten på Val var det møteuke. Det var kristen undervisning hver kveld, og nysgjerrig som hun var ble Josefine med på møtene. Der fikk hun høre at Jesus hadde dødd for henne, slik at hun kunne få frelse og tilgivelse. Det opplevde hun som personlig og utfordrende, og hun valgte å bli en kristen.  

– Det første jeg kjente var en trygghet i å vite at Jesus både er allmektig og nær på en gang. Men så fulgte også en uro for familie og venner som ikke er kristne, forteller hun. 

Humanetikk og kristen tro

Det var naturlig nok uvant for familien hennes at hun plutselig ble kristen, men Josefine forteller at moren hennes nok var litt forberedt på det, siden Josefine hadde antydet at hun syns det med tro var spennende.  

– Mamma er medlem i Human-Etisk Forbund, og selv om verdiene deres likner veldig på de kristne, så har de et verdensbilde uten Gud. Heldigvis er mamma interessert i å høre om andre måter å tolke tro og seg selv på, og vi har derfor kunnet ha samtaler om tro, forteller hun. 

Hun opplevde det som vanskeligere å si det på skolen, fordi man skilte seg litt ut som kristen. Men på Val var det likevel et veldig godt samhold mellom de kristne elevene, selv om de var få. 

På skolen pratet Josefine en del med en av lærerne, som etter hvert ble en slags medvandrer for henne. Det ble en viktig del i trosprosessen hennes, og hun fikk også hjelp med å navigere i Bibelen og finne bibelleseplaner.  

Undring i troen

– For meg personlig har det vært viktig å kunne undre seg i troen. Jeg blir stadig fascinert av Jesus. Det er et slags spennende detektivarbeid der man hele tiden kan finne noe nytt. Man blir aldri ferdig utlært i kristen tro, forteller hun smilende og tankefullt.  

Josefine ønsker at barna i Salem skal bli smittet av denne samme undringen over Jesus – at de skal syns det er spennende å dra på søndagsskole, og ha en forventning til hva de kan lære om Jesus. 

– Jeg vil at de skal erfare at kristen tro fortsatt er relevant i dag, og at de skal finne noe i Bibelen som de skal kunne holde fast på når de møter utfordringer i hverdagen og oppveksten.  

Jeg vil at barna skal erfare at kristen tro fortsatt er relevant i dag. Josefine Garnes Mjøs

Hjertesak 

Ved siden av jobben studerer hun praktisk teologi og ledelse på NLA, og sikter seg inn mot diakoni. Hun forteller at det var en «gå ut»-tjeneste i Salem, hvor de delte ut boller og lapskaus til uteliggere og rusmisbrukere, hun kjente at dette var noe hun ville gjøre mer av. Hun forteller begistret at hun har fått et hjerte og en slags nød for kvinner fra Midtøsten. Hun vurderer å ta et årsstudium i arabisk.  

– På Val tenkte jeg på å reise ut som misjonær, men så viste Gud meg at jeg kunne være misjonær akkurat her jeg er.