Ivar Vegge

Ønsker ny debatt om kvinners tjeneste

– Det viktigste er at vi får en god samtale om dette, sier førsteamanuensis Ivar Vegge ved Fjellhaug Internasjonale Høgskole.

Ivar Vegge skriver i Dagen om Misjonssambandet, kvinners underordning og tjenestedelingsprinsippet. Gjennom fire kronikker argumenterer han for at Misjonssambandet bør åpne opp for kvinners tjeneste på alle nivåer. 

Vegge sier til Utsyn at han tenkt på tematikken i lang tid, men at underordningsdebatten i Dagen og Vårt Land har vært utløsende for at han nå «melder seg på».

– Jeg har opplevd debatten som forenklende og tenker at vi må kunne snakke om tematikken på en mer nyansert måte.

 

Evig parallell

Han tar spesielt oppgjør med to saker. Det ene handler om at Kristi underordning til Faderen ikke betyr at han blir begrenset, ifølge Vegge. Forlengelsen av det blir at kvinner ikke blir begrenset i sin tjeneste.

– Misjonssambandet gjør i flere dokumenter et poeng ut av at kvinnen skal underordne seg mannen og begrunner det i en «evig parallell» i forholdet mellom Faderen og Sønnen.

Vegge ser flere problemer med dette.

– Hvis dette betyr at kvinner ikke kan lede hjem og menighet sammen med menn, må det bety at det er noe Jesus ikke kan. Og det er det jo ikke, fortsetter han.

 

Undertrykking

Det andre Vegge er særlig opptatt av er hvilke tekster vi snakker om når vi snakker om underordning. Selv legger han stor vekt på 1. Peters brev.

– Peter forutsetter at vi lever i en syndefull verden der lidelse og undertrykking i ekteskap er en realitet. Det er en realitet for millioner av kvinner rundt om i verden også.

Vegge mener det er et uoppnåelig ideal for mannen å elske sin kone slik Kristus elsket kirken, slik efeserbrevet holder frem.

– Vi er ikke i himmelen enda. Det betyr at vi må ta innover oss at vi lever i en verden preget av synd.

– Mitt poeng at vi ikke alltid kan si at Gud skal ordne opp. Han skal det, men vi kan også gjøre noe her og nå, fortsetter han.

Vegge understreker at debattklimaet må være godt når dette skal diskuteres.

– Det viktigste er at vi må greie å snakke om dette på en annen måte i dag enn på 1990-tallet. (Se faktaboks, jour.anm.)

Fjellhaug-saken

Fjellhaug-saken fikk stor oppmerksomhet på 1990-tallet. Teologene Karsten Valen og Jens Olav Mæland ga uttrykk for et annet syn på kvinners underordning enn det som tidligere hadde vært toneangivende i Misjonssambandet, noe som skapte mye støy og tidvis hardt debattklima. 

Han synes allerede han ser gode tendenser.

– Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger og ser i media at vi har en respektfull samtale så langt.

 

Full frihet

Frank-Ole Thoresen, rektor ved Fjellhaug Internasjonale Høgskole, understreker at de ansatte ved skolen har full anledning til å delta i samfunnsdebatten.

– Som en høgskole er det helt naturlig at ansatte deltar i den offentlige debatten. Da er det heller ikke noe problem at det av og til vil si å utfordre vedtatt teologi også i egen organisasjon, sier Thoresen.

Frank Ole Thoresen
Frank-Ole Thoresen:Rektor ved Fjellhaug Internasjonale Høgskole FIH

Han understreker at Vegge deltar i debatten på vegne av seg selv og ikke høgskolen. Som rektor ønsker han ikke å gå i en teologisk debatt med ansatte i mediene, men mener at Vegges kronikker i Dagen i liten grad utfordrer den overordnede teologien bak organisasjonens tjenestedelingsprinsipp.

– Sånn som jeg ser det så handler kritikken om nokså perifere deler av Misjonssambandets tenkning om tjenestedeling. De fleste vil nok forankre teologien om kjønn- og tjenestekomplementaritet i tekster knyttet til skapelse, og forholdet mellom Kristus og menigheten. Vegge gjør et skikkelig teologisk arbeid med noen utvalgte tekster, men jeg opplever at det i begrenset grad utfordrer det teologiske fundamentet for tjenestedelingsprinsippet, slik man tradisjonelt har argumentert i Misjonssambandet, sier Thoresen.