NLAs fasade

NLAs kvalitetssystemer godkjent

Nokut har avsluttet én av to tilsynssaker mot NLA Høgskolen. – Vi er trygge på å komme i mål, sier rektor Sigbjørn Sødal.

– Nå er alle kravene i loven og forskriftene oppfylt, og det systematiske kvalitetsarbeidet tilfredsstillende, uttaler Nokut-direktør i en pressemelding. Nokut, Norsk organ for kvalitet i utdanningen, har ansvar for akkreditering av alle landets høgskoler og universiteter.

  

– Tilfreds

Det betyr at en av to tilsynssaker om NLA Høgskolen er avsluttet. Den som nå er konkludert, er en periodisk kontroll av høgskolens kvalitetssystem hvor skolen i fjor fikk to pålegg om forbedring. Det er nå altså godkjent.

Sigbjørn Sødal
Sigbjørn Sødal:Rektor ved NLA NLA

– Vi er svært tilfredse med konklusjonen. Et godt kvalitetssystem er viktig, sier rektor for NLA Høgskolen, Sigbjørn Sødal, til Utsyn.

Misjonssambandet er medeier i NLA Høgskolen.

  

To tilsynssaker

Samtidig pågår det en annen tilsynsprosess, og dette skaper en del forvirring.

– Jeg forstår at folk kan forveksle denne tilsynsprosessen med den andre som har fått betydelig mer medieoppmerksomhet, sier Sødal.

Historien er som følger: I kjølvannet av beskyldninger om manglende akademisk frihet ved NLA Høgskolen, besluttet Nokut i 2019 å opprette tilsynssak mot skolen. Kritikken gikk spesielt på høgskolens verdidokument, og Nokuts sakkyndige komite hevdet i sin rapport i 2021 at høgskolen ikke hadde tilstrekkelig akademisk frihet samt påpekte mangler i forskning og forskningskompetanse.

Nokuts styre gikk derimot til det sjeldne steget å motsi komiteen de hadde utnevnt, og fastslo at den akademiske friheten var tilfredsstillende ivaretatt ved høgskolen. Derimot holdt man fast på pålegg om styrking av forskningen og den formelle kompetansen, og ga skolen to år på å forbedre dette.

 

– Styrket forskning

Denne mest alvorlige tilsynssaken er ikke avsluttet, men derimot den periodiske kontrollen av høgskolens kvalitetssystem som av praktiske årsaker ble lagt parallelt.

– Vi skal neste år levere dokumentasjon på styrkingen som blir gjort av formell forskningskompetanse og forskningsaktivitet, sier Sødal.

Dette er helt avgjørende for skolens framtid, fordi høgskoleakkrediteringen avhenger av at Nokut godkjenner disse forbedringene.

– Vi er trygge på at vi kommer i mål med dette. Det jobbes godt ved skolen, og vi har hatt både vellykkede tilsettingsprosesser og interne opprykksprosesser som vil styrke fagstaben ytterligere. Totalt har det styrket vår formalkompetanse betydelig. Vi satser også mye på å utvide forskningsaktiviteten og publiseringen, sier Sødal som påpeker at dette allerede lå i skolens strategi før tilsynssakene.

– Vi har brukt Nokuts pålegg som insentiv for en ekstra innsats på området, og tror at det har en positiv virkning på organisasjonen, sier rektoren.

Mediesakene om skolens akademiske frihet har roet seg, og Sødal mener at skolen ikke har noen større utfordring på området enn andre høgskoler og universiteter.

– Akademisk frihet er noe vi alltid ønsker å være opptatt av. Det er noe alle i universitets- og høyskolesektoren bør være bevisst på og arbeide med. Det er en viktig del av å være akademisk institusjon, sier han.

 

Les hele rapporten fra Nokut her. (ekstern lenke til pdf)