Kollektbøsser

Misjonsøkonomi: Kostnadene øker mer enn gavene

Ferske gavetall viser en økning på over seks millioner kroner sammenlignet med 2021. Likevel forventer fungerende økonomileder Morten I. Pettersen et underskudd for Misjonssambandet inneværende år.

– Den interne regnskapsrapporten viser et underskudd per oktober på 39 millioner kroner. Det er faktisk tre millioner kroner bedre enn situasjonen på samme tid for et år siden. Da fikk vi som kjent et underskudd på nesten 3,5 millioner i 2021. Jeg tror nok likevel at underskuddet kan bli større i år fordi kostnadene de siste månedene blir svært høye, sier Pettersen.

 

Kraftig prisvekst

Den kraftige prisveksten som preger hele den internasjonale økonomien kan også sees i regnskapstallene for Misjonssambandet for årets ti første måneder. Bare på feltene er kostnadene over 12 millioner kroner høyere så langt i 2022 sammenlignet med fjoråret.

– Vi er svært takknemlige for at vi har mange utsendinger og et stort aktivitetsnivå hjemme og ute. Men vi må samtidig spørre oss selv og hele tiden vurdere nivået opp mot tilgjengelig økonomiske ressurser. Vi har et behov for at givertjenesten øker inn i 2023 om vi fortsatt skal opprettholde nåværende aktivitetsnivå.

 

Budsjett i minus

I begynnelsen av desember godkjente hovedstyret et budsjett som også for 2023 peker mot et negativt resultat.

– Målet vårt er alltid å komme ut med et økonomisk resultat i balanse. Budsjettet vårt viser først og fremst frem aktivitetsnivået som ulike avdelinger, misjonsfelt og regioner har planlagt for kommende år. Så er det alltid enklere å budsjettere for kostnader enn inntekter i en organisasjon som vår. Uansett trenger vi en klar inntektsvekst fremover for å unngå røde tall, sier Pettersen.

 

Gaveøkning

Ferske gavetall for årets elleve første måneder viser at gavene til Misjonssambandet har økt med over seks millioner kroner sammenlignet med 2021. I disse tallene ligger nesten fire millioner kroner inne som kollekter og gaver fra sommerens generalforsamling.

– Det er fantastisk å se at trofaste givere så langt i år har gitt over 100 millioner kroner. Gavene betyr svært mye og gir oss mulighet for å nå enda lenger ut med evangeliet, sier Elise Haugland som leder for innsamling og misjonsinspirasjon i Misjonssambandet.

 

Nytt datasystem

For første gang på mange år viser det seg imidlertid at gavene som kommer inn via fast givertjeneste har gått noe ned.

– Vi er ikke helt sikre på hva som ligger bak den nedgangen. Men vi har byttet datasystem i år, og det har gitt oss noen utfordringer. Jeg har derfor lyst til å oppfordre alle givere som har automatiske trekk fra kontoen sin til å sjekke at givertjenesten fungerer. Det går blant annet an å sjekke kontoutskrift, gå inn på gi.nlm.no eller ringe oss på 22 00 72 00, sier Haugland.