Awana

Nytt samarbeid med Awana

For få år siden ble et samarbeid med Awana Norge nedstemt av Misjonssambandet ung. Nå stiller de seg bak trosopplæringsressursen.

Tredje mai ble en samarbeidsavtale mellom Misjonssambandet ung og Awana Norge undertegnet.  

– Det finnes ikke tilsvarende ressurs, forteller Hans Kristian Skaar, daglig leder i Misjonssambandet ung.  

Ressursen, som har blitt tatt til Norge av Indremisjonsforbundet, har vært under bearbeiding i flere år. Misjonssambandet ung ble invitert med som samarbeidspartner tidligere, men valgte da å takke nei.  

– Den gangen valgte vi å ikke samarbeide med utgangspunkt i innhold, teologi og pedagogikk. Det var en del elementer som gjorde det unaturlig for oss å være utgiver av Awana.  

Awana

  • Awana Norge er en misjonsorganisasjon som ved å tilby kirker og organisasjoner et solid undervisningsmateriale, bidrar til at barn og unge får lære Jesus å kjenne. Videre vil vi legge til rette for at foreldre får redskaper og språk til å snakke om tro med sine barn. 
  • Awanas visjon er «at barn og unge skal kjenne, elske og tjene Jesus gjennom hele livet».  
  • Awana Norge blir i dag driftet av Indremisjonsforbundet og ImF-UNG, med Fribu (Frikirkens barn og unge) som samarbeidspartner. (Nå er altså også Misjonssambandet Ung samarbeidspartner.)  
  • Awana tar sikte på å tilby et helhetlig trosopplæringstilbud fra 2-18 år, og et redskap for å hjelpe foreldre i disippelgjøring av barn.  

Kilde: Awana Norge 

 

– Hvilke elementer gjorde dere skeptiske? 

– Ett eksempel var «pugge-pedagogikken» som minte om 70-tallet og fokuserte på lydighet på en måte som gjorde at Jesus og hans nåde druknet, slik vi så det. 

 

Har gjort endringer 

Nå er imidlertid ressursen bearbeidet i en slik grad at Misjonssambandet ung har endret mening.  

– Fortsatt er det ting vi ville gjort annerledes, men nå vil vi stille oss bak ressursen. Det er resultatet av en modningsprosess og langvarig dialog, forteller Skaar.  

– Misjonssambandet ung bruker mye tid, krefter og ressurser på å utarbeide egne ressurser. Hvorfor stiller dere dere bak en ressurs som potensielt kan utkonkurrere deres eget arbeid?  

– Vi tror at ulike ressurser fungerer godt til ulike typer settinger. Det at vi kan tilby flere parallelle ressurser, tror vi er en styrke.  

Siden forrige evaluering av Awana har Misjonssambandet også i større grad gjort seg egne erfaringer. 

– Nå har vi mange som har brukt opplegget, og vi har dermed mer å evaluere ut fra. Vår erfaring er at lokallagsledere bruker Awana med stor grad av refleksjon – de velger i stor grad «det beste» fra de ulike ressursene, forteller Skaar.  

Organisasjonen har samarbeidsavtaler også med Acta og Søndagsskolen Norge, noe ung-lederen mener gir frihet til å veilede lokallagsledere til de ressursene en mener egner seg best.  

– Awana er nok aller mest aktuelt for de store forsamlingene, men det kan likevel være nyttig for mindre fellesskap, avslutter Misjonssambandet ung-lederen.